Το Ιράκ καλεί τη Συρία να συμμορφωθεί με το σχέδιο που προτείνει ο Αναν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το Ιράκ καλεί τη Συρία να συμμορφωθεί με το σχέδιο που προτείνει ο Αναν

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε σήμερα από τη συριακή κυβέρνηση να εφαρμόσει «άμεσα και πλήρως» το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, το οποίο η Δαμασκός απεδέχθη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το σχέδιο αποτελεί μία θετική εξέλιξη με την οποία μπορούμε να εργαστούμε», δήλωσε ο αλ Αράμπι κατά την έναρξη της Αραβικής Συνόδου που πραγματοποιείται στη Βαγδάτη.

«Τα γεγονότα που είδαμε σε κάποιες αραβικές χώρες καθιστούν απαραίτητο να ακούσουμε τη φωνή του λαού», πρόσθεσε αναφερόμενος στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησαν στην πτώση κάποιων καθεστώτων.

Στο μεταξύ η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα τη συνέχιση της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αν και η κυβέρνησή του έχει δεχθεί το σχέδιο Άναν που προβλέπει τον τερματισμό των βιαιοτήτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Μία ημέρα μετά την υποτιθέμενη αποδοχή από το καθεστώς της Δαμασκού του σχεδίου του Κόφι Άναν παρατηρούμε ότι η καταστολή προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων μόνο χθες (Τετάρτη) και ότι το καθεστώς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί βαρέα όπλα εναντίον του λαού του», δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου.

«Η Γαλλία απαιτεί το καθεστώς να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του και να βάλει τέλος στις σφαγές», υπογράμμισε ο Βαλερό.

Εξάλλου το Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει την πρεσβεία του στη Δαμασκό για λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση θα ισχύσει από τις 31 Μαρτίου οπότε θα αναχωρήσει από τη χώρα ο βέλγος πρεσβευτής, ενώ ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας θα εγκατασταθεί στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Το Βέλγιο είναι η έβδομη ευρωπαϊκή χώρα που κλείνει την πρεσβεία της στη Συρία εξαιτίας της βίαιης καταστολής της εξέγερσης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ