Η κυβέρνηση απορρίπτει τις πρωτοβουλίες του Αραβικού Συνδέσμου για έξοδο από την κρίση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Συρία θα απορρίψει κάθε πρωτοβουλία που θα προκύψει από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στη Βαγδάτη, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Μετά την αποβολή της από τον Αραβικό Σύνδεσμο η Συρία διατηρεί διμερείς σχέσεις με τις χώρες-μέλη αυτού του οργανισμού. Κατά συνέπεια, θα απορρίψει κάθε πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, απ' όποιο επίπεδο και αν προέλθει αυτή», αναφέρει ο Τζιχάντ Μακντέσι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδριάζουν από σήμερα στη Βαγδάτη, ξεκίνησαν τη σύνταξη του τελικού ψηφίσματος για τη Συρία, το οποίο θα εγκριθεί από τους ηγέτες των χωρών στην αυριανή σύνοδό τους. Το ψήφισμα αναμένεται ότι θα καλεί τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προχωρήσουν σε «εθνικό διάλογο».

Ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας, Άσουρ Μπεν Χάγιαλ, η χώρα του οποίου είχε φιλοξενήσει, στη Σύρτη, την προηγούμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού, το 2010, άνοιξε τη συνεδρίαση αναφερόμενος στα θέματα που θα κυριαρχήσουν σε αυτήν. «Οι αδελφοί μας στη Συρία υποφέρουν από το καθεστώς, στο Σουδάν υπάρχουν συγκρούσεις και ζητώ από τους αδελφούς μας να συνεργαστούν για να βοηθήσουμε τη Σομαλία», είπε ο Λίβυος υπουργός.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Αραβικού Συνδέσμου, στη συνεδρίαση προεδρεύει ένας Κούρδος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί. Κούρδος είναι και ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, που θα προεδρεύσει στην αυριανή σύνοδο κορυφής.

Τουλάχιστον δέκα υπουργοί Εξωτερικών συμμετέχουν στη σύνοδο ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν στείλει υφυπουργούς ή διπλωμάτες. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει 22 μέλη αλλά η Συρία απουσιάζει αφού από τον Νοέμβριο έχει ανασταλεί η συμμετοχή της στον οργανισμό λόγω της άρνησής της να εφαρμόσει, όπως είχε υποσχεθεί, ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ