Πέθανε ο Θιβετανός που αυτοπυρπολήθηκε τη Δευτέρα στο Νέο Δελχί - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Πέθανε ο Θιβετανός που αυτοπυρπολήθηκε τη Δευτέρα στο Νέο Δελχί

Ο εξόριστος Θιβετανός που αυτοπυρπολήθηκε τη Δευτέρα στο Νέο Δελχί, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της επίσκεψης στην Ινδία του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο, υπέκυψε σήμερα στα εγκαύματά του, έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.

Ο Τζαμφέλ Γεσί, 27 ετών, μετατράπηκε σε ανθρώπινο πυρσό στη διάρκεια συγκέντρωσης στο κέντρο της ινδικής πρωτεύουσας. Φλεγόμενος άρχισε να τρέχει ουρλιάζοντας στο δρόμο, προκαλώντας σοκ στους διαδηλωτές.

Το Νοέμβριο του 2011, ένας Θιβετανός είχε ήδη επιχειρήσει να αυτοπυρποληθεί μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στο Νέο Δελχί, όπου ζουν χιλιάδες εξόριστοι Θιβετανοί.

«Το σώμα του έπαψε να λειτουργεί, όλα έπαψαν να λειτουργούν. Ήταν καμένος κατά 98%», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος μεγάλων εγκαυμάτων του νοσοκομείου Ραμ Μανοχάρ Λόχια, ο Λ.Κ. Μαχίτζα.

«Δεν μπορείς να επιζήσεις έχοντας καεί κατά 98%», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας την είδηση του θανάτου του, την οποία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ένας θιβετανός ακτιβιστής και οικείος του Γεσί.

Οι γιατροί αγωνίζονταν επί δύο ημέρες για να κρατήσουν τη ζωή τον νεαρό αυτό άνδρα. Πριν από την ανακοίνωση του θανάτου του, ο Τενζίνγκ Σοεγκιάλ, μέλος του Συμβουλίου Θιβετανικής Νεολαίας, είχε δηλώσει πως ο φίλος του ουδέποτε ξέχασε «τα βασανιστήρια» στα οποία τον είχαν υποβάλει, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινεζικές αρχές στο Θιβέτ.

"Ο Γεσί ήταν ένας πολιτικός κρατούμενος στο Θιβέτ. Είχε συλληφθεί δύο φορές από την κινεζική αστυνομία ενώ προσπαθούσε να διαφύγει. Έλεγε πως είχε βασανιστεί πριν καταφέρει να διαφύγει από την Ινδία", δήλωσε ο 31χρονος Σοεγκιάλ.

Ο Γεσί, ο οποίος έχασε μικρός τον πατέρα του, έφτασε στην Ινδία μέσω του Νεπάλ, αλλά η μητέρα του εξακολουθεί να ζει στο Θιβέτ, σύμφωνα με μέλη του περιβάλλοντός του.

Ο Χου Τζιντάο αναμένεται σήμερα στο Νέο Δελχί για να συμμετάσχει αύριο Πέμπτη σε μια σύνοδο κορυφής των αναδυομένων χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

(ΑΠΕ - ΜΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ