Μόντι: Ανησυχία για τον κίνδυνο αναζοπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μόντι: Ανησυχία για τον κίνδυνο αναζοπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη

Την ανησυχία του ότι η διστακτικότητα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα μπορεί να αναζωπυρώσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνη, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Η Ισπανία προχώρησε σε μία μεταρρύθμιση σε βάθος της αγοράς εργασίας, αλλά δεν έδωσε την ίδια προσοχή στα δημόσια οικονομικά. Αυτό προκαλεί σε εμάς μεγάλη ανησυχία, επειδή οι αποδόσεις τους (σ.σ.: των ισπανικών ομολόγων) αυξάνονται και δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν και πάλι τάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε εμάς μέσω του ντόμινο», δήλωσε ο Μάριο Μόντι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέδριο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times.

Η ανησυχία που εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε. Όλι Ρεν, ο οποίος ζήτησε από την Ισπανία να μείνει προσηλωμένη στο στόχο της μείωσης του ελλείμματός της από το 8,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% του ΑΕΠ το 2013, ώστε να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Επειδή δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η Ισπανία χαλάρωνε το δημοσιονομικό της στόχο για εφέτος, υπήρξε ήδη μία αντίδραση των αγορών αρκετών δεκάδων μονάδων βάσης (εκατοστών της ποσοστιαίας μονάδας) στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων. Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστη είναι ακόμη η κατάσταση», δήλωσε ο Ολι Ρεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μίας άτυπης συγκέντρωσης Ευρωπαίων ηγετών στη Βόρειο Φινλανδία.

Ο φόβος για την πορεία της ισπανικής οικονομίας οδήγησε την απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων πάνω από το 5,5% την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο διμήνου και πλέον και πάνω από την απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επιχείρησε να θέσει μονομερώς το στόχο για το έλλειμμα το 2012 στο 5,8% του ΑΕΠ αντί του 4,4% του ΑΕΠ που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας του. Μετά από έναν συμβιβασμό που έγινε αυτό τον μήνα στις Βρυξέλλες, ο στόχος προσαρμόστηκε στο 5,3% του ΑΕΠ για εφέτος. Το δημοσίευμα αναφέρει την άποψη ορισμένων οικονομολόγων ότι η μεγάλη μείωση του ελλείμματος - και τα μέτρα λιτότητας - που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες μπορούν να ωθήσουν στην Ισπανία σε έναν καθοδικό κύκλο χρέους, όπου οι μεγάλες περικοπές των δαπανών συρρικνώνουν την οικονομία της και τα φορολογικά έσοδα, οδηγώντας σε ένα νέο γύρο περικοπών δαπανών.

Ο Μάριο Μόντι εξέφρασε την άποψή του για την αποφασιστικότητα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την κριτική. Ερωτηθείς για το νόημα των δηλώσεων του κ. Μόντι, ο Ισπανός υπουργός για θέματα της ΕΕ Μέντες ντε Βίγο δήλωσε: «Καλύτερα να ρωτήσετε τον Μόντι, όχι εμένα». Ο υπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνησή του παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της και ότι θα πετύχει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ