Τουρκία-Ιράν: Η Άγκυρα προσπαθεί να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τουρκία-Ιράν: Η Άγκυρα προσπαθεί να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε σήμερα ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις ώστε η Τουρκία να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε βάρος των θεσμών και των κρατών που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων», δήλωσε ο Γιλντίζ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι θα εξαιρέσουν 11 χώρες, δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ιαπωνία, από τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν εναντίον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, η οποία διαχειρίζεται το εμπόριο του πετρελαίου.

Όμως η Τουρκία, η οποία παίρνει σημαντικές ποσότητες αερίου και πετρελαίου από το Ιράν, δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις χώρες.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται στον κατάλογο δεν σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθεί ποτέ», εκτίμησε ο Γιλντίζ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν στην Τεχεράνη εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, όμως η Τουρκία εκτιμά ότι το πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν δεν μπορεί να λυθεί παρά με διπλωματικό τρόπο και όχι μέσω της επιβολής κυρώσεων.

Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τις κυρώσεις που επιβάλλει μονομερώς μία χώρα ή μία ομάδα, αλλά μόνο από αυτές που επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ