Ε.Ε.: Καταγγέλει πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ε.Ε.: Καταγγέλει πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Με έμμεσο αλλά κατηγορηματικό τρόπο ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ αναφέρθηκε --στην τελευταία πιθανώς δημόσια παρέμβαση του πριν από τη λήξη της θητείας του-- σε μία σειρά δικαστικές αποφάσεις στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στην Ουγγαρία, στην Γεωργία και στην Τουρκία οι οποίες, κατά την άποψη του, υπήρξαν αποτέλεσμα κυβερνητικών και πολιτικών πιέσεων.

Η αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος στην Τουρκία έχει υπονομευθεί σοβαρά, εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν και σχετίζονται με την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαστικής εξουσίας, ενώ στην Ουγγαρία, ύστερα από απόφαση του Κοινοβουλίου, οι δικαστές διορίζονται με πολιτικές αποφάσεις, υπογραμμίζει ο Επίτροπος.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ρωσικής Δικαιοσύνης με την οποία καταδικάσθηκε ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας «Γιουκός», Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σε πολυετή φυλάκιση, ο Επίτροπος υπενθυμίζει τη δημόσια δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «ένας κλέφτης πρέπει να κάθεται στη φυλακή», με την οποία, όπως υποστηρίζει ο Χάμαρμπεργκ υποχρεώθηκαν κατά κάποιο τρόπο οι δικαστές να εκδώσουν την εν λόγω καταδικαστική απόφαση.

Εκφράζοντας τις γνωστές υπόνοιες ότι, η καταδίκη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο οφείλεται σε πολιτικούς λόγους ο Επίτροπος επικαλείται συμπεράσματα σχετικής έκθεσης του, σύμφωνα με τα οποία, οι δικαστές σ' αυτή τη χώρα εξακολουθούν να μην προστατεύονται από πολιτικές πιέσεις.

Για την Γεωργία, τέλος, υπογραμμίζει ότι δεσπόζουσα θέση στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης σ' αυτή τη χώρα έχει ο Εισαγγελέας, τονίζοντας ότι δεν προστατεύεται αποτελεσματικά η ανεξαρτησία των δικαστών.

Το πρόβλημα που προκύπτει από την άσκηση αθέμιτων πολιτικών πιέσεων στο έργο της Δικαιοσύνης το αντιμετωπίζουν κι' άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζει ο Επίτροπος, διευκρινίζοντας ότι με βάση την εμπειρία του, άλλες φορές η πολιτική πίεση στους δικαστές είναι περισσότερο διακριτική, άλλες φορές οι δικαστές ενημερώνονται τηλεφωνικά για το ενδιαφέρον της κυβερνητικής και πολιτικής εξουσίας για την ουσία της μιας ή της άλλης πολιτικής απόφασης κι άλλες φορές, οι ίδιοι οι δικαστές προσέρχονται στα γραφεία των αρχηγών κυβερνήσεων, προκειμένου να ενημερώσουν για τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουν.

Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις, καταλήγει στην παρέμβαση του ο Επίτροπος, δεν υπάρχει ανάγκη για άμεσες ή έμμεσες οδηγίες.

«Οι δικαστές γνωρίζουν από πριν για το πως πρέπει να αποφασίσουν, έχοντας εγκαίρως ενημερωθεί για τις συνέπειες που θα έχει στην δική τους σταδιοδρομία μία απόφαση που θα έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των πολιτικών και των κυβερνήσεων», ανέφερε.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ