Η Πιονγκγιάνγκ ζητεί τη συνδρομή της IAEA για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την Ουάσινγκτον - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Πιονγκγιάνγκ ζητεί τη συνδρομή της IAEA για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την Ουάσινγκτον

Η Βόρεια Κορέα ζήτησε τη συνδρομή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) για την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες , η οποία περιλαμβάνει μορατόριο στις πυρηνικές δραστηριότητες της Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα την χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας.

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε χθες το βράδυ στο Πεκίνο από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό πρόγραμμα Ρι Γιονγκ-Χο, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα από το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο KBS.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα εκτοξεύσει στα μέσα Απριλίου δορυφόρο παρακολούθησης μη στρατιωτικής χρήσης, ένα σχέδιο που δημιούργησε αμφιβολίες στη διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις της Βόρειας Κορέας ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας της 29ης Φεβρουαρίου με την Ουάσινγκτον.

Η Σεούλ κατηγόρησε χθες το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας ότι το σχέδιο εκτόξευσης δορυφόρου περιλαμβάνει τη δοκιμή πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» το εγχείρημα.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα επιμένει ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να ισχύει.

«Η θέση μας είναι ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή της συμφωνία ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου στο σύνολό της», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Ρι Γιονγκ-Χο.

«Για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, έχουμε αποστείλει επιστολή-πρόσκληση προς την IAEA για την αποστολή παρατηρητών στη χώρα μας».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS, ο βορειοεκορεάτης διαπραγματευτής έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του Γου Νταγουέι.

«Η εκτόξευση του δορυφόρου και η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι δύο ξεχωριστά πράγματα», είπε καλώντας την Ουάσινγκτον να τηρήσει της τις δεσμεύσεις της και να αποστείλει την επισιτιστική βοήθεια.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ