Ε.Ε.: Τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ε.Ε.: Τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Η συμφιλίωση μεταξύ των εθνοτήτων, η κοινωνική συνοχή και η βιώσιμη ειρήνη, στην περιοχή των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν, αν δεν αντιμετωπισθούν πλήρως οι συνέπειες των σοβαρών παραβιάσεων που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται τα χιλιάδες θύματα των πολέμων της δεκαετίας του 1990, υποστηρίζει σε δήλωσή του που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Πρέπει να εξαλειφθεί η ατιμωρησία, να δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις στα θύματα του πολέμου και να αναγνωρισθεί η αλήθεια για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν εκείνη την εποχή, διευκρινίζει ο Επίτροπος.

«Η ατιμωρησία για τα εγκλήματα πολέμου δεν έχει εξαλειφθεί, και εξακολουθούν να υπάρχουν 13.500 περίπου αγνοούμενοι, η τύχη των οποίων ακόμη αγνοείται.

Χιλιάδες γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία παραμένουν χωρίς κατάλληλη υποστήριξη ενώ υπάρχουν 438.000 πρόσφυγες και άλλοι εκτοπισμένοι, που δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη οι νόμιμες αξιώσεις τους για αποζημίωση.

Επιπλέον, η κατάσταση 18.000 άτομων που είναι απάτριδες ή διατρέχουν τον κίνδυνο ανιθαγένειας, ιδίως των Ρομ, δημιουργεί έδαφος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν κατ΄εφαρμογήν των ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ