Δολοφονήθηκε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού στη Γουινέα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Δολοφονήθηκε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού στη Γουινέα

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού συνταγματάρχης Σάμπα Τζιάλου δολοφονήθηκε σε ένα μπαρ κοντά στην κατοικία του στην πρωτεύουσα Μπισάου αργά χθες, μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στη χώρα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες και μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Τζιάλου ήταν ανάμεσα στους στρατιωτικούς που είχαν αποταχθεί και φυλακιστεί προσωρινά τον Απρίλιο του 2010, σε ένα πραξικόπημα στις τάξεις του στρατού στο οποίο εκδιώχθηκε ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Ζουζέ Σαμόρα Ιντούτα.

Σύμφωνα με έναν κάτοικο της περιοχής στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του Τζιάλου και η σορός του απομακρύνθηκε από το σημείο. Σύμφωνα με έναν δεύτερο αυτόπτη μάρτυρα, η σορός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη, επιβεβαίωσε την δολοφονία.

Οι χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλά πραξικοπήματα, εκφράζονταν ελπίδες πως θα οδηγούσαν τη Γουινέα-Μπισάου στην πολιτική σταθερότητα, αλλά αναλυτές προέβλεπαν ότι μπορεί αντίθετα να κλιμακώσουν την αβεβαιότητα στο μικρό κράτος.

Η χώρα έχει καταστεί το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο για την λατινοαμερικάνικη κοκαΐνη που διακινείται με προορισμό την Ευρώπη, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ το 2009 που είχαν δημοσιοποιηθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην τραπεζίτης και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Κάρλους Γκόμες Ζούνιορ αντιπαρατίθεται μεταξύ άλλων με τον Μανουέλ Σερίφου Ναμάντζου, που αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα και διεκδικεί την προεδρία ως ανεξάρτητος, και τον Κούμπα Γιάλα, πρώην πρόεδρο ο οποίος ανήκει στη φυλή Μπαλάντα, όπως και το 25% του πληθυσμού και τα περισσότερα στελέχη του στρατού.

Παρατηρητές είπαν ότι η ψηφοφορία έγινε ομαλά στη χώρα του 1,6 εκατ. κατοίκων. Η εθνική εκλογική επιτροπή έχει 10 ημέρες για να δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα, πάντως μερικά αποτελέσματα μπορεί να δοθούν στην δημοσιότητα νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα ίσως αμφισβητηθεί πάντως, καθώς η αντιπολίτευση ήδη κατηγορεί τον Γκόμες Ζούνιορ - που φέρεται ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα - πως υπέσκαψε την αξιοπιστία της διαδικασίας, διότι η κυβέρνησή του αρνήθηκε να ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι του 2008, με αποτέλεσμα 100.000 άνθρωποι να μείνουν εκτός αυτών.

Εάν δεν αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο, ο δεύτερος θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.

Εάν όμως ξεσπάσουν ταραχές, υπάρχει το ενδεχόμενο ο στρατός να παρέμβει--όπως το έχει πράξει επανειλημμένα μετά την ανεξαρτητοποίηση της πρώην αποικίας από την Πορτογαλία το 1974, με πραξικοπήματα, συλλήψεις και πολιτικές δολοφονίες.

Ουδείς πρόεδρος έχει υπηρετήσει ολόκληρη τη θητεία του από το 1994.

Ο μέσος κάτοικος της Γουινέας-Μπισάου ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Ο Όμιλος του Παρισιού παρέγραψε χρέη της χώρας, ύψους 283 εκατ. δολαρίων, τον περασμένο Μάιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέσχε πιστώσεις, ενώ η Αγκόλα παρείχε χρήματα και στρατεύματα για την μεταρρύθμιση του στρατεύματος, ενώ σχεδιάζει την έναρξη έργων όπως η δημιουργία ενός ορυχείου για την εξόρυξη βωξίτη και η κατασκευή ενός λιμανιού.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ