Γαλλία: Συγκέντρωση του Μετώπου της Αριστεράς, με τον υποψήφιο Ζαν Λυκ Μελανσόν στη Βαστίλη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γαλλία: Συγκέντρωση του Μετώπου της Αριστεράς, με τον υποψήφιο Ζαν Λυκ Μελανσόν στη Βαστίλη

«Ο Μελανσόν κάνει την επανάστασή του στη Βαστίλη», τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα της Κυριακής «JDD», αναφερόμενη στη μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση του Ζαν Λυκ Μελανσόν, υποψηφίου του Μετώπου της Αριστεράς, σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.

Με σύνθημα «εμπρός για την Έκτη Δημοκρατία», το ραντεβού δόθηκε κατ' αρχήν στην πλατεία Νασιόν απ' οπου θα ξεκινήσει πορεία με προορισμό την πλατεία της Βαστίλης.

Στις έξι το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) από τα σκαλοπάτια της Οπερας της Βαστίλης, ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς θα μιλήσει σε πλήθος που αναμένεται ότι θα φθάσουν τα 30.000 άτομα.

Χαρισματικός στο λόγο του, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, γοητεύει με τη ρητορική του και πείθει όλο και περισσότερους οπαδούς όλων των τάσεων και αποχρώσεων της αριστεράς.

Σημερινή σφυγμέτρηση της JDD επιβεβαιώνει τη συνεχή άνοδο στα ποσοστά του αφού έφθασε πλέον σε διψήφιο νούμερο, 11%, ενώ είχε ξεκινήσει αρκετά χαμηλά, με ποσοστό γύρω στο 6%.

Ετσι η εφημερίδα Λιμπερασιόν μιλάει σήμερα για «τα τάγματα του Μελανσόν « που έρχονται να πάρουν τη Βαστίλη».

Ευρηματικός, μη έχοντας χρήματα για την ενοικίαση μεγάλης αίθουσας για τη σημερινή του συγκέντρωση, είχε την ιδέα να την οργανώσει στους δρόμους της πρωτεύουσας και να κάνει την ομιλία του από την γεμάτη συμβολισμούς πλατεία της Βαστίλης.

Σε μια εποχή που οι τελευταίες σφυγομετρήσεις δίνουν τον Φρανσουά Ολάντ καθηλωμένο στο 27% και επιβεβαιώνουν μια σχετική δυναμική του Νικολά Σαρκοζί, που περνάει στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με 27,5%, το επιτελείο Ολάντ προβληματίσθηκε κατά πόσο η συνεχής άνοδος του Μελανσόν μπορεί τελικά να βλάψει τον Ολάντ, ροκανίζοντας ποσοστά στον πρώτο γύρο.

Τις ανησυχίες, όμως, παραμέρησε ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ με δήλωσή του: «Ο Μελανσόν είναι ένα πρόβλημα στον πρώτο γύρο, όχι όμως στο δεύτερο. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το τι θα διαλέξει ο Ζαν Λυκ στο δεύτερο γύρο. Το θέμα της χρήσιμης ψήφου θα έλθει αργότερα τις τελευταίες μέρες».

Πράγματι όλες οι δημοσκοπήσεις όπως και η σημερινή της JDD, συνεχίζουν να δίνουν τον Φρανσουά Ολάντ νικητή στο δεύτερο Γύρο με 54% έναντι 46% για τον Σαρκοζί, ακόμα και εάν έχει προηγηθεί στον πρώτο γύρο.

Η ερμηνεία που δίνεται για την ώρα, είναι ότι στο χώρο της δεξιάς πέντε υποψήφιοι τελικά αποχώρησαν από τον αγώνα, δίνοντας την υποστήριξή τους στο Νικολά Σαρκοζί. Ετσι ανέβηκαν τα ποσοστά του στον πρώτο γύρο, παραμένει μόνος όμως στο δεύτερο γύρο, χωρίς άλλα περιθώρια ψήφων, με την Μαρίν Λεπέν στα δεξιά του.

Αντίθετα η αριστερά κατεβαίνει πιο διασπασμένη στον πρώτο γύρο με τέσσερις υποψηφίους επιπλέον του Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι αναμένεται ότι θα τον υποστηρίξουν στο δεύτερο γύρο.

Παρ' ολ' αυτά ο Φρανσουά Ολάντ δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι «τίποτα δεν έχει ακόμα κερδηθεί» και ότι «ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους».

Ετσι από την ερχόμενη εβδομάδα μια νέου τύπου εκστρατεία ετοιμάζεται από τους σοσιαλιστές, με ηλεκτρονικά μηνύματα, Facebook, Twitter.

Πέρα όμως από το διαδίκτυο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε μια νέα διαδικασία «πόρτα σε πόρτα» με εθελοντές τους οποίους άρχισε να επιστρατεύει το σοσιαλιστικό κόμμα. Στόχος είναι να επισκεφθούν γύρω στα 5 εκατομύρια σπιτικά.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ