Σουηδία: Στρατιώτες «πιθανώς εντόπισαν» νορβηγικό μεταγωγικό αεροσκάφος που αγνοείτο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σουηδία: Στρατιώτες «πιθανώς εντόπισαν» νορβηγικό μεταγωγικό αεροσκάφος που αγνοείτο

Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης εντόπισε χθες συντρίμμια που είναι πιθανό να ανήκουν σε ένα Νορβηγικό μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο είχε χαθεί από τα ραντάρ στον Αρκτικό Κύκλο, κοντά στην κορυφή του υψηλότερου όρους της Σουηδίας, δήλωσαν Σουηδοί αξιωματούχοι.

Δεν υφίσταται καμιά ένδειξη πως υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στους πέντε άνδρες της νορβηγικής πολεμικής αεροπορίας που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος τύπου C-130J Hercules της αμερικάνικης Lockheed Martin έχασε κάθε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 15:53 την Πέμπτη [ώρα Ελλάδας] εν μέσω ισχυρών ανέμων και χιονόπτωσης, ενώ λάμβανε μέρος σε μια στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή 15 κρατών που διοργάνωσε η Νορβηγία.

Μετά από μια εναέρια και χερσαία αναζήτηση χωρίς αποτέλεσμα από ομάδες έρευνας και διάσωσης από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία, το πλήρωμα ενός αεροσκάφους εντόπισε συντρίμμια σε έναν παγετώνα ανατολικά της κορυφής Κεμπνεκάισε (2.100 μ.) χθες το απόγευμα, είπαν αξιωματούχοι.

Άνδρες του σουηδικού στρατού ξηράς έφθασαν στην περιοχή και βρήκαν κομμάτια μετάλλου βαμμένα γκρι και άλλα αντικείμενα, δήλωσε ο Γιόνας Σουντίν, εκπρόσωπος του κέντρου συντονισμού επιχειρήσεων διάσωσης της Σουηδίας.

«Οι άνδρες του στρατού βρήκαν ορισμένα αντικείμενα που είναι πολύ πιθανό ότι προέρχονται από το αγνοούμενο αεροσκάφος», είπε. «Δεν είναι 100% σίγουροι ακόμη, αλλά όλα κατατείνουν σε αυτό».

Η έρευνα δυσχεράνθηκε από την απουσία σήματος από τον πομπό του μεταγωγικού που τίθεται αυτόματα σε λειτουργία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το χιόνι, την κακή ορατότητα και τον κίνδυνο κατολισθήσεων περίπου 150 χλμ. βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Νωρίς χθες ελικόπτερα διάσωσης και σνόουμομπιλ έσπευσαν σε μια περιοχή νότια της Κεμπνεκάισε όπου νορβηγικό κατασκοπευτικό P-3 Orion εντόπισε ένα «θερμικό ίχνος», αλλά δεν βρήκαν συντρίμμια.

Το Hercules πέταγε με προορισμό την Κίρουνα, στη Σουηδία, μετά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση Έβενες στη βόρεια Νορβηγία όταν εξαφανίστηκε. Λάμβανε μέρος στην άσκηση Ψυχρή Αντίδραση, στη βόρεια Νορβηγία, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 16.000 στρατιωτικοί.

Τα μέλη του πληρώματός του ήταν από 35 ως 46 ετών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ