ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ συνεργάζονται και αποδίδουν τιμή στη μνήμη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ συνεργάζονται και αποδίδουν τιμή στη μνήμη

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αυτού που ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος είχε χαρακτηρίσει πριν από μερικούς μήνες «εκπλήρωση του ιστορικού χρέους του Πανεπιστημίου απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης» έγινε χθες με τη συνάντηση καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Αρνόν Ζούκερμαν και Ζβίκα Μπάρα με καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η φιλοτέχνηση ενός έργου από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ισραηλινού πανεπιστημίου στους χώρους του ΑΠΘ, όπου- μεταξύ άλλων- βρίσκονται και τα εβραϊκά νεκροταφεία. Παράλληλα, ως ανταπόδοση και συνεισφορά στην ενίσχυση της ελληνοϊσραηλιτικής φιλίας, θα φιλοτεχνηθεί έργο από το ΑΠΘ στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Είναι μια εκκρεμότητα χρόνων που πρέπει τώρα να κλείσει. Αυτό που οφείλουμε είναι η αναγνώριση της ιστορικής μνήμης» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής.

«Είναι κάτι που το οφείλαμε. Μια πόλη χωρίς ιστορική μνήμη δεν είναι σωστή πόλη» πρόσθεσε.

Η χθεσινή συνάντηση, όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ ήταν μια πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πανεπιστημίων. «Η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε γρήγορα. Περιμένουμε ως το τέλος Απριλίου την πρόταση της Σχολής Καλών Τεχνών του Ισραήλ, οπότε, στη συνέχεια, θα έρθουμε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο για να τους δηλώσουμε πώς σκεφτόμαστε αυτό το μνημείο και πού» σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ.

Στη χθεσινή συνάντηση προτάθηκε, επίσης, η δημιουργία ενός φιλμ για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία των Σχολών Κινηματογράφου των δύο πανεπιστημίων.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Σαλτιέλ και επιβεβαίωσε και ο κ. Παντής, η πρόταση βρήκε θετική ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη του ΑΠΘ, έχουν ήδη έρθει σε επαφή οι δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ με συναδέλφους τους από το Τμήμα Κινηματογράφου και τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ