Σλοβακία: Αυτοδύναμη κυβέρνηση θα σχηματίσει ο Σοσιαλδημοκράτης Ρόμπερτ Φίτσο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σλοβακία: Αυτοδύναμη κυβέρνηση θα σχηματίσει ο Σοσιαλδημοκράτης Ρόμπερτ Φίτσο

Στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θα προχωρήσει ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών του περασμένου Σαββάτου, αρχηγός του Σλοβακικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (Smer, «Σοσιαλδημοκρατική Κατεύθυνση») και πρωθυπουργός στο διάστημα 2006-2010, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έλαβε το μεσημέρι την εντολή από τον πρόεδρο της χώρας, Ιβάν Γκασπάροβιτς.

Όπως δήλωσε ο 47χρονος Ρόμπερτ Φίτσο μετά την ανάληψη της εντολής δεν υπήρξε τελικά συμφωνία για μια κυβέρνηση συνασπισμού με κάποιο από τα άλλα πέντε κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη νέα σλοβακική Βουλή, τα οποία ο ίδιος είχε καλέσει νωρίτερα σε συνομιλίες «στρογγυλού τραπεζιού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γκασπάροβιτς, η νέα Βουλή στην Μπρατισλάβα θα συνέλθει για την πρώτη της συνεδρίαση και θα συγκροτηθεί σε σώμα την 4η Απριλίου, ενώ ο ίδιος θα ορκίσει τη νέα κυβέρνηση μετά την ημερομηνία αυτή.

Ο πρώην και μελλοντικός πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε σχεδόν το 45% των ψήφων στις εκλογές του Σαββάτου - το υψηλότερο ποσοστό που έχει αποσπάσει ποτέ σε εκλογές πολιτικό κόμμα, από την ίδρυση της Σλοβακίας το 1993 - και 83 στο σύνολο των 150 εδρών της σλοβακικής Βουλής, διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία εδρών, που του επιτρέπει τον άνετο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, με την οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει την κοινωνική και φιλοευρωπαϊκή πολιτική που προεκλογικά είχε εξαγγείλει.

Ο ίδιος βέβαια, ήδη από το βράδυ του εκλογικού θριάμβου του - που συνίσταται και στην κατά σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες αύξηση της δύναμής του - είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, συνεργαζόμενος με ένα από τα άλλα πέντε κόμματα που πέρασαν το όριο του 5% και θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή στην Μπρατισλάβα, διαθέτοντας συνολικά 67 έδρες.

Η απερχόμενη τετρακομματική δεξιά κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα, είχε ανατραπεί τον περασμένο Οκτώβριο, χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης την οποία η ίδια είχε συνδέσει με τη έγκριση από την Μπρατισλάβα της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που ο κυβερνητικός συνασπισμός απέρριπτε σε όλη τη διάρκεια της συνολικά εικοσάμηνης θητείας του.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ