ΠΓΔΜ: Κάθειρξη 13 ετών για τον Βέλια Ράμκοφσκι, πρώην ιδιοκτήτη ομίλου ΜΜΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΠΓΔΜ: Κάθειρξη 13 ετών για τον Βέλια Ράμκοφσκι, πρώην ιδιοκτήτη ομίλου ΜΜΕ

Ποινή κάθειρξης 13 ετών επέβαλε σήμερα δικαστήριο των Σκοπίων στον πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "Α1" και τριών ημερησίων εφημερίδων Βέλια Ράμκοφσκι.

Ο Ράμκοφσκι και 10 ακόμη συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με στόχο τη φοροδιαφυγή, η οποία ανήλθε στα 5 εκατ.ευρώ και το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Τρεις ακόμη κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση κρίθηκαν αθώοι.

Ο ίδιος ο Β. Ράμκοφσκι, κατά την απολογία του, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η δίωξη του έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, λόγω της έντονης κριτικής που ασκούσαν τα ΜΜΕ του ομίλου του στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τον ίδιο ισχυρισμό διατύπωσε και η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, ενώ ο Ν. Γκρούεφσκι είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη της κυβέρνησης του στη δίωξη κατά του Β. Ράμκοφσκι.

Ο Β. Ράμκοφσκι και 13 ακόμη συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του κρατούνταν από τον Δεκέμβριο του 2010.

Η σύλληψη του Β. Ράμκοφσκι και η δίκη του αποτέλεσαν μία από τις πολύκροτες κα αμφιλεγόμενες υποθέσεις στην ΠΓΔΜ, το τελευταίο διάστημα.

Μερικούς μήνες μετά τη σύλληψη του Β. Ράμκοφσκι, κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου του, με αποτέλεσμα να κλείσουν τόσο ο σταθμός "Α1" όσο και οι τρεις εφημερίδες.

Ο σταθμός "Α1" είχε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ΠΓΔΜ και ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Με το κλείσιμο των ΜΜΕ του ομίλου του Β.Ράμκοφσκι, άλλαξε αισθητά το τοπίο στα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι κριτικές, προς την κυβέρνηση, φωνές στο εσωτερικό.

Την ανησυχία τους για περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στην ΠΓΔΜ εξέφρασαν επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΑΣΕ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» κατέταξε την ΠΓΔΜ για το 2011 στην 94η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, ενώ το 2009 την είχε κατατάξει στην 34η θέση, δηλ. μέσα σε δύο χρόνια κατέγραψε υποχώρηση κατά 60 θέσεις.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ