Υεμένη: Τουλάχιστον 62 νεκροί ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε τρεις ημέρες - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Υεμένη: Τουλάχιστον 62 νεκροί ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε τρεις ημέρες

Οι αεροπορικές επιδρομές που έγιναν χθες με στόχο εργοστάσιο που είχαν καταλάβει ισλαμιστές μαχητές οι οποίοι συνδέονται με την αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη είχαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον τρεις εξ αυτών, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους και είπαν κάτοικοι της περιοχής.

Η ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ αλ Σαρία ανέφερε ότι η επίθεση έγινε από αμερικανικά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, τα οποία η Ουάσινγκτον έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα για να εξοντώσει ισλαμιστές στη χώρα.

Κάτοικοι είπαν ότι αεροσκάφη βομβάρδισαν την ορεινή περιοχή Τζέμπελ Χάνφαρ, που επιβλέπει την πόλη Τζάαρ, την οποία είχαν καταλάβει οι μαχητές που φέρονται να συνδέονται με την αλ Κάιντα το 2011--όταν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είχαν παραλύσει την φτωχή χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε σχόλιο από τις αρχές των ΗΠΑ ή την κυβέρνηση της Υεμένης.

Συνολικά 62 μαχητές έχουν σκοτωθεί σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στο νότιο τμήμα της χώρας από την Παρασκευή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και πηγές στις φυλές. Οι επιθέσεις ακολουθούν την έξαρση των επιθέσεων της Άνσαρ αλ Σαρία («Οπαδοί του Κορανικού Νόμου»), η πιο αιματηρή εκ των οποίων στοίχισε τη ζωή 110 νεοσύλλεκτων την περασμένη εβδομάδα.

«Τρεις ιεροί πολεμιστές έγιναν μάρτυρες [χθες] το απόγευμα από Αμερικανό βομβαρδισμό στο Τζέμπελ Χάνφαρ», ανέφερε σύντομο μήνυμα κειμένου το οποίο εστάλη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς μέσω κινητού τηλεφώνου και φέρεται να προήλθε από εκπρόσωπο της Άνσαρ αλ Σαρία. Το μήνυμα διέψευσε πληροφορίες υεμενίτικων ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες η επίθεση είχε στόχο αποθήκη πυρομαχικών.

Ισλαμιστές μαχητές αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού με το στρατό βόρεια της Ζιντζιμπάρ και στα προάστια της Τζάαρ αργά χθες, είπαν κάτοικοι. Παράλληλα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τέσσερις Σομαλούς, που υποψιάζονται ότι ανήκουν στην οργάνωση αλ Σεμπάμπ. Η Σεμπάμπ έχει στείλει 300 μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών στην Υεμένη, όπως έχει ανακοινώσει η οργάνωση.

Δύο άνδρες σκοτώθηκαν στην περιοχή Μουντίγια της επαρχίας Αμπιάν όταν μια βόμβα που πιστεύεται ότι σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σε επίθεση εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων εξερράγη πρόωρα από ατύχημα αργά το Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. «Οι σοροί των δύο διαμελίστηκαν στην έκρηξη, η οποία σημειώθηκε προτού μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την επίθεσή τους», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι τα θύματα λέγονταν Γιάσερ και Μουνίφ αλ Χάουι, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Επιθέσεις μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αμερικανικών αεροσκαφών είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα στο νότο. Την Παρασκευή, είχαν σκοτωθεί 34 σε επίθεση της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης στην αλ Μπάιντα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, τον οποίο επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας. Ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ήταν δύο Πακιστανοί, δύο Σαουδάραβες, ένας Σύρος κι ένας Ιρακινός.

Οι επιχειρήσεις είναι οι μεγαλύτερες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Άλι Αμπντάλα Σάλεχ υποσχόμενος να πολεμήσει την αλ Κάιντα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ