Βέλγιο: Περαιτέρω περικοπές και μέτρα λιτότητας ύψους 1,82 δισ. ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βέλγιο: Περαιτέρω περικοπές και μέτρα λιτότητας ύψους 1,82 δισ. ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Βελγίου συμφώνησε νωρίς σήμερα σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας, ύψους 1,82 δισ. ευρώ, για να τηρήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2012 εντός του ορίου που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν μία εβδομάδα, οι υπουργοί της κυβέρνησης έξι κομμάτων αποφάσισαν επίσης να παγώσουν άλλα 650 εκατ. ευρώ σε δημόσιες δαπάνες για την περίπτωση που η εξασθένιση της οικονομίας σημάνει ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω περιστολή των δαπανών, αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση.

Στο κείμενο προστίθεται ότι θα δοθούν λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου η οποία θα δοθεί σήμερα το πρωί.

«Παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία, η ισχύς των δημοσίων δαπανών διατηρείται και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων διασφαλίζεται», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Οι νέες περικοπές προστίθενται στο πακέτο μέτρων ύψους 11,3 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2011. Στα μέτρα εκείνα περιλαμβανόταν η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 59 έτη που είναι σήμερα κατά μέσον όρο και η αύξηση της φορολογίας για τα εταιρικά αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα στο 2,8% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος του (ΑΕΠ) από 3,8% το 2011. Η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί πρόστιμο από την ΕΕ εάν το έλλειμμα δεν μειωθεί σε 3% τουλάχιστον.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Σχεδιασμού, οι εκτιμήσεις του οποίου συνήθως αξιοποιούνται για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, προβλέπει ότι η οικονομία του Βελγίου, η έκτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, θα αναπτυχθεί κατά μόλις 0,1% το 2012, από 1,9% το 2011.

Η κεντρική τράπεζα του Βελγίου προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,1% το 2012.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ