ΗΠΑ: Προβλέπουν όυι θα υπάρξει «συνέχεια» στην πολιτική που ασκεί η Βόρεια Κορέα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Προβλέπουν όυι θα υπάρξει «συνέχεια» στην πολιτική που ασκεί η Βόρεια Κορέα

Μια αντιπροσωπεία Βορειοκορεατών αξιωματούχων η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει «συνέχεια» στην πολιτική που ασκεί η Πιονγκγιάνγκ μετά το θάνατο του ηγέτη της επί δεκαετίες, Κιμ Γιονγκ Ιλ, δήλωσε ένα πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας, της οποίας ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο, είχε χθες συνάντηση με μέλη του ινστιτούτου έρευνας National Committee on American Foreign Policy. Μετά τη συνάντηση ο Έβανς Ρεβίρ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ ο οποίος υπηρέτησε στη Νότια Κορέα και έλαβε μέρος στη συνάντηση, δήλωσε ενθαρρυμένος από τις ανεπίσημες συνομιλίες.

Ο Ρεβίρ είπε ότι φάνηκε πως υπάρχει ένα «ισχυρό νήμα συνέχειας» στην πολιτική την οποία ασκεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), την οποία δυτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν απρόβλεπτη.

«Αυτό καταδεικνύει ότι η ΛΔΚ δεν πρόκειται να ακολουθήσει κάποια απρόβλεπτη ή παράδοξη κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Ρεβίρ.

Η συνάντηση έγινε περίπου 10 ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα, της οποίας πλέον ηγείται ένας γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μια από τις εγκαταστάσεις της, καθώς επίσης και να επιτρέψει την επάνοδο των πυρηνικών επιθεωρητών στο έδαφός της.

Σε αντάλλαγμα, η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε να επαναλάβει την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες για το βορειοκορεάτικο πυρηνικό πρόγραμμα επί σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά οι διμερείς σχέσεις έφθασαν στο ναδίρ τους το 2009, όταν η Πιονγκγιάνγκ διεξήγε μια δεύτερη πυρηνική δοκιμή και εκτόξευσε δοκιμαστικά έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις και η ΛΔΚ αποχώρησε από τις εξαμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Το αμερικανικό ινστιτούτο δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί ο,τιδήποτε με τη Βόρεια Κορέα, και χαρακτήρισε τη συνάντηση «ανταλλαγή απόψεων». Στη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν παρόν κάποιο μέλος της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ