Δέηση στη μνήμη του πρώτου Έλληνα, που πάτησε το πόδι του στην πολιτεία της Ν. Αυστραλίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Δέηση στη μνήμη του πρώτου Έλληνα, που πάτησε το πόδι του στην πολιτεία της Ν. Αυστραλίας

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του πρώτου Έλληνα που πάτησε το πόδι του στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, θα τελέσει αύριο, Κυριακή, η ελληνική κοινότητα Αδελαϊδας.

Ο Τζορτζ Νορθ ή Τραμουντάνας (George North ή Tramountanas) (1822 - 29 Ιανουαρίου 1911) υπήρξε πρωτοπόρος Έλληνας μετανάστης στη Νότια Αυστραλία με καταγωγή από τη Λήμνο. Στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του θα βρεθούν και απόγονοι του, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει και σύλλογο.

Το 2000 η Ελληνική Κοινότητα φύτεψε τον «Ελαιώνα Γεωργίου Τραμουντάνα», στο κτήμα της εγγονής του (5ης γενιάς), που περιελάμβανε 60 ελιές.

Το 2006 οι απόγονοι της οικογένειας Τραμουντάνα ήρθαν σε επαφή με την κοινότητα σε αναζήτηση της ελληνικής τους προέλευσης.

Τον Ιούλιο του 2008, ιδρύθηκε η Ένωση Τραμουντάνας-North Α.Ε. (ΤΝΑ), η οποία δηλώθηκε ως ανώνυμη εταιρεία στις 2 Δεκεμβρίου 2008.

Ο Γιώργης Τραμουντάνας γεννήθηκε το 1822 στην Αθήνα από οικογένεια καραβομαραγκών και ναυτικών από τη Λήμνο. Επίσης, είχε συγγενείς στη Θεσσαλονίκη. Ως έφηβος είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία με κάποιο εμπορικό ιστιοφόρο με τον αδερφό του, Θοδωρή, πριν τελικά αποφασίσει να εγκατασταθεί στην Αδελαΐδα το 1842. Ο αδερφός του ταξίδεψε στο Albany της Δυτ. Αυστραλίας, όπου χάθηκαν τα ίχνη του.

Ο Γιώργης αρχικά εργάστηκε ως λιμενεργάτης και το 1846 προσλήφθηκε στο οινοποιείο «Edward John Peake's Winery» στην μικρή πόλη Κλάριντον (Clarendon), η οποία τότε άρχισε να δημιουργείται. Βοήθησε την εταιρεία τόσο στην καλλιέργεια αμπελιών όσο και στην παραγωγή μπράντι και κρασιών. Το 1857 φαίνεται πως μπάρκαρε ξανά, διότι αναφέρεται ως μέλος του πληρώματος του ατμόπλοιου «SS Admella» για 12 μήνες. Το πλοίο ναυάγησε τον Αύγουστο του 1859, αλλά ο Τραμουντάνας είχε αποχωρήσει από αυτό έντεκα μήνες νωρίτερα, αμέσως μετά το γάμο του, τον οποίο πραγματοποίησε πάνω στο πλοίο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1858, ο Τραμουντάνας παντρεύτηκε την Αγγλίδα Lydia Vosper. Προηγουμένως είχε αγγλοποιήσει το επώνυμό του, μετατρέποντάς το σε «North», δηλαδή «Βοριάς», μεταφράζοντας επακριβώς το «Τραμουντάνας» που σημαίνει «βοριάς» στην ελληνική ναυτική γλώσσα. Η γυναίκα του είχε φτάσει το 1855 από το Ντίβον (Devon) της Αγγλίας στην Αδελαϊδα, όπου ζούσε η αδερφή της, Αμέλια.

Μετά τον γάμο τους εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Λίνκολν (Port Lincoln), όπου ο Νορθ εργαζόταν χτίζοντας πέτρινους τοίχους και περιφράξεις. Το 1861 μετακόμισαν στο Green Patch, όπου γεννήθηκαν δύο γιοι τους, ο George Henry το 1861 και ο Hero Clare το 1862. Το 1869 μετακόμισαν ξανά στο «Wine Shanty Road Little Swamp», όπου ο Νορθ αγόρασε μία έκταση 80 εκταρίων (320 στρέμματα), στην οποία έτρεφε πρόβατα. Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας αγόρασαν έναν κλήρο γης στην νέα πόλη Bramfield, όπου έζησαν με τους δύο γιους τους, ενώ παράλληλα ο Τζορτζ φρόντιζε τα πρόβατά τους σε γειτονικές εκτάσεις. Τον Απρίλιο του 1878 ο Νορθ ζήτησε να πάρει την βρετανική εθνικότητα, όπως αναφέρεται σε αρχειακά έντυπα.

Το 1884 οι Νορθ αγόρασαν άλλη έκταση, αυτή τη φορά στην Old Coach Road, στα ΝΑ του Bramfield, την οποία ονόμασαν «North Park». Εγκαταστάθηκαν εκεί και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο γιος τους George Henry παντρεύτηκε την Eliza Elizabeth Valkema. Το 1885 παντρεύτηκε και ο δεύτερος γιος τους, την Rosina Ann Boylan, οπότε το ζεύγος Νορθ μετακόμισε στο παλιό τους σπίτι στο Bramfield. Αναφέρεται πως τα δυο παιδιά τους επέκτειναν την πατρική φάρμα αγοράζοντας έκταση 3.000 εκταρίων (12.000 στρεμμάτων).

Ο Τζορτζ Νορθ με τη σύζυγό του, Λύντια, έζησαν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους κοντά στην οικογένεια του μικρού γιου τους Hero στο Colton. Ο Τζορτζ απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου 1911 και η Λύντια στις 20 Noεμβρίου 1913. Βρίσκονται θαμμένοι στο Παλιό καθολικό νεκροταφείο της πόλης (Old Colton Catholic Cemetery).

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ