«Η Ελλάδα πέρασε ένα μεγάλο βουνό», τονίζει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη συμφωνία για τη μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του χρέους της, «η Ελλάδα πέρασε ένα μεγάλο βουνό», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Όπως επισήμανε ο κ. Σπίντελεγκερ, στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, η συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές και το δεύτερο πακέτο στήριξης της ΕΕ για την Ελλάδα, αποτελούν μία σημαντική πρόοδο.

Ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα παίρνει τώρα μία ανάσα, για να δει κανείς ότι τα επί μέρους βήματα έχουν πετύχει και τώρα η πορεία είναι πραγματικά σε μία άλλη κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως χθες, αρχικά, δύο αυστριακές τράπεζες, η Kommunalkredit Austria και η κρατική KA Finanz, είχαν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων και ακολούθησε το απόγευμα και o όμιλος Oesterreichische Volksbanken (που είχε παρουσιάσει, προ δεκαημέρου, προβλήματα και είχε μερικώς, κατά 49 %, περάσει στο αυστριακό κράτος), ενώ σε σημερινά δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου αναφέρεται επίσης η συμμετοχή της Bank Austria και της BAWAG.

Η KA Finanz, η οποία αρχικά δεν προτίθετο να συμμετάσχει στα προγράμματα ανταλλαγής για ιδιώτες πιστωτές, θα διαθέσει τελικά το ποσό των 305 εκατομμυρίων ευρώ, η Kommunalkredit Austria 150 εκατομμύρια, η Oesterreichische Volksbanken 175 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Bank Austria θα συμμετέχει με 509 εκατομμύρια και η BAWAG με 53 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η KA Finanz φέρεται να έχει στο χαρτοφυλάκιό της επιπλέον αντασφάλιστρα κινδύνου για την Ελλάδα, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ