Νέος απεσταλμένος του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή και τη Γαλλία για την κρίση στη Συρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νέος απεσταλμένος του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή και τη Γαλλία για την κρίση στη Συρία

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει εκπρόσωπό της στη Μέση Ανατολή και στη Γαλλία για να συζητήσει για την κρίση στη Συρία σε μια νέα προσπάθεια να βοηθήσει στον τερματισμό της βίας στη χώρα, που έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις του Πεκίνου με τις δυτικές και τις αραβικές δυνάμεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Μινγκ θα επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία στις 10 με 14 Μαρτίου και στη συνέχεια τη Γαλλία στις 14 με 16 Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν.

Ο Ζανγκ θα «ανταλλάξει απόψεις για την κρίση στη Συρία με τους υπεύθυνους στον Αραβικό Σύνδεσμο και με άλλες χώρες ώστε να πιέσει για μια δίκαιη και κατάλληλη επίλυση» και στη συνέχεια θα έχει «διαβουλεύσεις» στη Γαλλία, είπε ο Λιού.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ανακοίνωση της Κίνας που εκδόθηκε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, πρόσθεσε ο ίδιος, με την οποία το Πεκίνο προειδοποίησε τις άλλες δυνάμεις να μην χρησιμοποιήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία ως πρόσχημα για να «παρέμβουν» στην χώρα, ενώ έκανε έκκληση για ενότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ενώ ο Λιού δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, χαιρέτισε την επικείμενη επίσκεψη στη Δαμασκό του πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ Κόφι Αναν, απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία.

«Ελπίζουμε ο κύριος Άναν να χρησιμοποιήσει την σοφία και την εμπειρία του για να πιέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία να τερματίσουν τη βία και να ξεκινήσουν την διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών», είπε.

Ενας άλλος Κινέζος απεσταλμένος, ο πρώην πρεσβευτής στη Συρία Λι Χουασίν, κάλεσε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνηση Άσαντ και τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές να τερματίσουν τη βία και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να στείλουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα, Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Συρία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο μήνα στη Βαγδάτη.

Η ιρακινή κυβέρνηση ήταν αρχικά αντίθετη στο αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου να μην συμμετάσχει η κυβέρνηση Άσαντ στη διάσκεψη.

Ωστόσο, με τελευταίες της δηλώσεις η ιρακινή κυβέρνηση έχει καταδικάσει την καταστολή των αντικαθεστωτικών από την κυβέρνηση Άσαντ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόεδροι και βασιλείς αραβικών κρατών θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη, την οποία περιέγραψε ως «ένα επίτευγμα για το νέο Ιράκ».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ