Ολλανδία: Κάθειρξη 28 ετών κατά του Σέρβου υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι ζητεί το ΔΠΔ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποινή κάθειρξης 28 ετών ζήτησε σήμερα η εισαγγελία για τον Σέρβο υπερεθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Η κατηγορούσα αρχή ζητεί ποινή κάθειρξης 28 ετών», τόνισε ο Ματίας Μάρκουσεν, εκπρόσωπος του γραφείου της εισαγγελίας, κατά τη διάρκεια της δίκης στην έδρα του ΔΠΔ στη Χάγη.

Ο 57χρονος πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) κατηγορείται για εγκλήματα διαπραχθέντα στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και την Κροατία κατά τη χρονική διάρκεια μεταξύ του 1991-95 εναντίον μη Σέρβων αμάχων-κυρίως θύματά του ήσαν Κροάτες και μουσουλμάνοι-με στόχο μία «εθνοκάθαρση» στις περιοχές εκείνες.

Κρατούμενος από τις 24 Φεβρουαρίου στο κέντρο κράτησης του ΔΠΔ στη Χάγη, μετά την οικειοθελή του παράδοση, ο Σέσελι επέλεξε να υπερασπισθεί ο ίδιος τον εαυτό του και έχει δηλώσει μη ένοχος για τα όσα του προσάπτονται στο κατηγορητήριο. Η δίκη του έχει ξεκινήσει το 2007.

Χαρακτηρισμένος από την πολιτική αγωγή ως «κύριος προπαγανδιστής της Μεγάλης Σερβίας», ο Σέσελι αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες έξι για εγκλήματα πολέμου, όπως προγραφές, εκτοπισμούς, δολοφονίες και βασανισμούς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ