«Η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε πρόβλημα στις τράπεζες και όχι το αντίθετο» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

«Η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε πρόβλημα στις τράπεζες και όχι το αντίθετο»

Η δημοσιονομική κρίση και οι επιπτώσεις της δημιούργησαν τα προβλήματα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και όχι το αντίθετο, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ομίλου Economia, αναφέρθηκε εκτενώς στις θεσμικές και ρυθμιστικές εξελίξεις που συνδέονται με την πρόσφατη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και με την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2007 και διήρκησε ως το 2009 από την Αμερική και εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα, σε διεθνές επίπεδο, υπόκειται σε πολλές και αυστηρές ρυθμίσεις και δεν λειτουργεί ανεξέλεγκτα, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στον τομέα της επαρκούς εποπτείας και όχι σε επίπεδο ρυθμίσεων. Οι εποπτικές αρχές σε πολλές χώρες δεν είχαν αποτελεσματική δράση, είπε ο Χρήστος Γκόρτσος, επισημαίνοντας ότι, αντίθετα, στην περίπτωση της χώρας μας η Τράπεζα της Ελλάδος λειτούργησε σωστά. Οι τράπεζές μας δεν ήταν εκτεθειμένες στους κινδύνους που οδήγησαν στην κρίση σε άλλες χώρες και για αυτό δεν υπήρξε χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα, την περίοδο εκείνη.

Μιλώντας για την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών αναφέρθηκε αναλυτικά στην εξέλιξη του δικαίου και της οικονομικής ένωσης στην ΕΕ, καταλήγοντας στη γενικότερη επισήμανση ότι η αρχιτεκτονική, όσον αφορά στο νέο σχεδιασμό της οικονομικής ένωσης, θα φανεί πιο ξεκάθαρα καθώς θα οδηγούμαστε στην έξοδο από την κρίση.

Τέλος, μίλησε για τους διαύλους μετάδοσης προβλημάτων από μια δημοσιονομική κρίση στο πιστωτικό σύστημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων την επίπτωση στη εισπραξιμότητα των τραπεζικών δανείων, ιδίως σε περίπτωση ύφεσης, στην επίδραση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του χρέους στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών, καθώς και στην εφαρμογή του PSI και τις επιπτώσεις του

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ