Την κατανόηση της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά ζήτησε η Δαμασκός - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Την κατανόηση της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά ζήτησε η Δαμασκός

Η Συρία απαντώντας στο αίτημα της ΙΑΕΑ για συνεργασία στην έρευνα για το μυστικό συριακό πυρηνικό πρόγραμμα, ζήτησε την καταννόηση της υπηρεσίας αυτής για την «ευαίσθητη κατάσταση» που επικρατεί στη χώρα, δήλωσε σήμερα στη Βιένη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Γιουκίγια Αμάνο.

Σε ομιλία του στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του 35μελούς συμβουλίου των κυβερνητών της ΙΑΕΑ, ο Αμάνο τόνισε ότι καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στην περίπου τετράχρονη έρευνα που αφορά τη Συρία.

Η ΙΑΕΑ επιδιώκει την πρόσβαση στην τοποθεσία Ντέιρ αλ-Ζορ, στην έρημο, όπου σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχε κατασκευαστεί πυρηνικός αντιδραστήρας για την παραγωγή πλουτωνίου πριν τον βομβαρδίσει το Ισραήλ το 2007.

Η ΙΑΕΑ ζητεί επίσης πληροφορίες και για άλλες τοποθεσίες που μπορεί να έχουν σχέση με πιθανολογούμενο συριακό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Αμάνο τόνισε ότι έστειλε επιστολή το Νοέμβριο στη Συρία ζητώντας της να απαντήσει σε ερωτήσεις της υπηρεσίας.

«Ελαβα επιστολή από τη Συρία στις 20 Φεβρουαρίου του 2012, στην οποία ζητείται η κατανόηση της ΙΑΕΑ για τις δύσκολες συνθήκες και την ευαίσθητη κατάσταση στη χώρα», τόνισε ο Αμάνο.

«Στην επιστολή αυτή η Συρία δεσμεύεται να συνεχίσει τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων», πρόσθεσε ο Αμάνο.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ