Γερμανία: Επίδειξη ενότητας από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γερμανία: Επίδειξη ενότητας από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία στη Γερμανία, η συνοχή της οποίας αμφισβητήθηκε μετά την διένεξη τον περασμένο μήνα για την επιλογή του υποψηφίου για την προεδρία, επιχείρησε να κάνει μια επίδειξη ενότητας χθες, καθώς οι ηγέτες της είχαν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση για το 2012--παρακάμπτοντας τα πιο ακανθώδη θέματα.

Οι συγκρούσεις των κομμάτων του συνασπισμού για την πολιτική του Βερολίνου έναντι της ευρωζώνης και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά θέματα έχουν προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στην κυβέρνηση υπό την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία παραλίγο να οδηγηθεί σε ρήξη όταν το έλασσον κόμμα του συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) τάχθηκαν υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία, του Γιοάχιμ Γκάουκ.

Στις συνομιλίες που έγιναν αργά χθες για δυόμισι ώρες στο Βερολίνο πάντως οι ηγέτες των κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία για διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης της αύξησης της επιχορήγησης μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία είναι αρμόδια για τους ελέγχους της ποιότητας, της χρησιμότητας και των περιβαλλοντικών συνεπειών των καταναλωτικών προϊόντων (Stiftung Warentest) κατά 1,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ρίξει περισσότερο φως στα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ο Χέρμαν Γκρέε, γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, εξήρε την «πολύ καλή ατμόσφαιρα» που επικράτησε στη συνάντηση, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν και τα στελέχη των άλλων κομμάτων.

Τον περασμένο μήνα, η Μέρκελ υπέκυψε στην πίεση του FDP και δέχθηκε να υποστηρίξει τον Γιοάχιμ Γκάουκ--την υποψηφιότητα του οποίου είχε απορρίψει δημόσια το 2010.

Οι εντάσεις αναμένεται να κλιμακωθούν ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το μόνιμο ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της CDU, αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε αύξηση του μεγέθους του ταμείου το Σάββατο, την ώρα που η Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις σε διεθνές επίπεδο να αυξήσει την «ισχύ πυρός» του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ