Υεμένη: Έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικής εκδήλωσης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Υεμένη: Έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικής εκδήλωσης

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας ανδρών από τις ΗΠΑ που εκπαίδευε στρατιώτες της Υεμένης χθες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο και δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας της Αραβικής Χερσονήσου χθες, ωστόσο και οι δύο πηγές διέψευσαν τον ισχυρισμό μιας ισλαμιστικής οργάνωσης ότι ένα στέλεχος της CIA σκοτώθηκε στην συγκεκριμένη επίθεση.

Στο μεταξύ στο βόρειο τμήμα της χώρας έκρηξη βόμβας σημειώθηκε εν μέσω μιας διαδήλωσης εναντίον των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανέφερε μια οργάνωση ανταρτών η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της περιοχής.

Οι συρράξεις με τους σιίτες αντάρτες Χούθι και τους αυτονομιστές του νότου είναι δύο από τις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα μπορέσει να συμβάλει να τερματιστεί η αναταραχή στη χώρα. Από τα χωρικά ύδατα της Υεμένης περνούν θαλάσσιες οδοί-κλειδιά για την μεταφορά πετρελαίου.

Η Άνσαρ αλ Σαρία, ισλαμιστική οργάνωση η οποία φέρεται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανέφερε ότι έκανε την επίθεση στο νότο και σκότωσε ένα στέλεχος της αμερικάνικης υπηρεσίας πληροφοριών την Πέμπτη.

«Οι μουτζαχεντίν [ιεροί πολεμιστές] σκότωσαν έναν άνδρα της CIA την Πέμπτη ενώ βρισκόταν στην επαρχία Άντεν, αφού τον παρακολούθησαν και πείστηκαν ότι συνεργαζόταν με την κυβέρνηση στη Σαναά», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της η οποία εστάλη υπό μορφή σύντομου μηνύματος κειμένου (SMS) στα κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων στην Υεμένη.

Υεμενίτης αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στην Άντεν, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, είπε ότι ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας Αμερικανών την Πέμπτη, αλλά οι σφαίρες δεν διαπέρασαν τη θωράκιση του οχήματός τους και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Στην Ουάσινγκτον, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ένας ένοπλος πυροβόλησε πολλές φορές ένα θωρακισμένο όχημα το οποίο μετέφερε μια ομάδα ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας στην Υεμένη και ότι ουδείς τραυματίστηκε.

Ο φόβος ότι η αναταραχή στην Υεμένη θα ενίσχυε μια οργάνωση που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα εκεί οδήγησε την Ουάσινγκτον και τις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου να διαπραγματευτούν την αποχώρηση του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έπειτα από σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησής του.

Με την αποχώρηση του, ο Σάλεχ έγινε ο τέταρτος Άραβας ηγέτης που έχασε την εξουσία μετά το ξέσπασμα των λαϊκών εξεγέρσεων κι εμφύλιων συρράξεων που άρχισαν από την Τυνησία στα τέλη του 2010, σαρώνοντας τόσο συμμαχικές όσο και αντίπαλες χώρες των ΗΠΑ.

Ο Χάντι, ο οποίος κέρδισε στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στις οποίες δεν είχε αντίπαλο, υπόσχεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να μεταμορφώσει τις ένοπλες δυνάμεις μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο κληρονομεί πολλαπλές συγκρούσεις.

Εκτός της εξέγερσης των αυτονομιστών στο νότο και των σιιτών στο βορρά, ισλαμιστές είχαν καταλάβει μεγάλα τμήματα της νότιας Υεμένης στην διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Σάλεχ και συνεχίζουν να κρατούν την πόλη Ζιντζιμπάρ στη νότια επαρχία Αμπιάν.

Χθες, μια βόμβα εξερράγη στην διάρκεια μιας διαδήλωσης ενάντια στην παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Υεμένης στο βόρειο τμήμα της χώρας της αραβικής χερσονήσου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 22 άνθρωποι, όπως ανέφερε ο ηγέτης των Χούθι, Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι, σε ανακοίνωσή του.

Οι Χούθι ελέγχουν μεγάλο μέρος της ορεινής βόρειας Υεμένης.

Στην ανακοίνωση, ο ηγέτης του κινήματος των Χούθι --σιίτες αντάρτες τους οποίος ο υεμενίτικος στρατός προσπάθησε επανειλημμένα να συντρίψει με αλλεπάλληλες εκστρατείες του την περίοδο 2004-2009-- υποστήριξε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαναά είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στη Σαάντα, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

«Αυτός που βρίσκεται πίσω από την επίθεση είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και οι πράκτορές του», ανέφερε ο αλ Χούθι.

Στην περιοχή τους τελευταίους μήνες έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα στους Χούθι και σουνίτες που ασπάζονται το πουριτανικό σαλαφιστικό δόγμα, που έχει επιρροή στη Σαουδική Αραβία, και θεωρούν τους σιίτες αιρετικούς. Οι Χούθι κατηγορούν το Ριάντ ότι τους όπλισε.

Στο νότο οι αυτονομιστές απορρίπτουν τη συμφωνία μετά την οποία ο Χάντι ανήλθε στην εξουσία.

Στην πρωτεύουσα Σαναά, παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες για να απαιτήσουν να καθαιρεθούν οι συγγενείς του Σάλεχ και οι πιστοί σε αυτόν αξιωματικοί από τις ένοπλες δυνάμεις, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ