Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κονδύλια για την προμήθεια απορριμματοφόρων, έργα για την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, αλλά και αδειοδότηση για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, είναι ορισμένα από τα «εργαλεία» με τα οποία θα εφοδιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια που κάνει η τελευταία να διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2014.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το πρωί σε ημερίδα του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014» τόνισε πως το ΥΠΕΚΑ στηρίζει την προσπάθεια της πόλης να διακριθεί σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο και θα της παρέχει κάθε δυνατό εφόδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει προωθηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ για γνωμοδότηση στους φορείς η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, όπου στόχος είναι να κατατεθεί εντός διμήνου στη Βουλή.

Για το ζήτημα της μεταφοράς και συλλογής απορριμμάτων, ο κ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), έχει εγκρίνει τη διάθεση κονδυλίων ύψους 25 εκατ. ευρώ για την προμήθεια οχημάτων. Τα 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα για δήμους της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ θα υλοποιηθούν έργα διαχείρισης των υδατικών πόρων και των λυμάτων, ύψους 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιλύουν προβλήματα στο δίκτυο αποχέτευσης και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία του Θερμαϊκού κόλπου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για την προστασία του περιαστικού πρασίνου, πρόκειται να ενταχθούν -εντός του Μαρτίου- σε πρόγραμμα που προκήρυξε η Ειδική Γραμματεία Δασών δύο έργα: η αντιπυρική προστασία του Σέιχ Σου, προϋπολογισμού 1.436.000 ευρώ και η κατασκευή υδατοδεξαμενής.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης για λειτουργία και αδειοδότηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην περιοχή της Θέρμης, εκφράζοντας τη στήριξη του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την πλευρά του χαιρετίζοντας στην ημερίδα, υποσχέθηκε πως ακόμη και εάν η Θεσσαλονίκη δεν καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο της Πράσινης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας το 2014 θα είναι μια δακτυλοδεικτούμενη πόλη.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κώστας Ζέρβας, πρόσθεσε πως η διεκδίκηση βάζει τη Θεσσαλονίκη σε έναν πανευρωπαϊκό χάρτη διαλόγου και συνεργασίας για την πράσινη ανάπτυξη των πόλεων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Στην ημερίδα μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή του υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Αμβούργου, Ράινερ Σέπελμαν, (Rainer Scheppelmann), ο οποίος μετέφερε τη γνώση καθώς η πόλη του Αμβούργου που κατέκτησε τον τίτλο Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα το 2011. «Το Αμβούργο είχε σχέδιο και λύσεις. Δημιουργήσαμε νέους ποδηλατόδρομους, νέες θέσεις εργασίας, νέους χώρους στάθμευσης, αναπτύξαμε την ανακύκλωση και αυξήσαμε τον τουρισμό από 8%-12%».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης πανεπιστημιακοί φορείς, ενώ μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης και Νίκος Χρυσόγελος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Α' Αθήνας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την περιβαλλοντική και ενεργειακή διπλωματία, Σπύρος Κουβέλης, και ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Μάτης.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ