Αραβικός Σύνδεσμος: Η βία δεν θα τερματίσει την κρίση στη Συρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αραβικός Σύνδεσμος: Η βία δεν θα τερματίσει την κρίση στη Συρία

Ο ηγέτης του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι με σημερινές δηλώσεις του στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στο Κάιρο ανέφερε ότι αντιτίθεται στο να τερματιστεί βιαίως η συριακή πολιτική κρίση.

Αυτή η επισήμανση καταγράφηκε λίγο αφότου κράτη της περιοχής του Κόλπου ζήτησαν να εξοπλιστούν οι εξεγερμένοι αντάρτες, που πολεμούν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία ήδη υποστηρίζουν τον στόχο να απομονωθεί το συριακό καθεστώς τον αραβικό κόσμο.

«Αίγυπτος, Αλγερία και Ιράκ διατηρούν», στο μεταξύ, μια «πιο συγκρατημένη προσέγγιση».

«Τάσσομαι κατά της χρήσης βίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν συνδέεται καθόλου με τον εξοπλισμό» ανταρτών στη Συρία, υπογράμμισε ο Ελαράμπι, γενικός γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού.

Αραβικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν σήμερα ότι τυχόν υλοποίηση ενός σχεδίου εξοπλισμού των ανταρτών, που πολεμούν το συριακό καθεστώς, «θα έφερνε τη Συρία ένα βήμα κοντύτερα στον εμφύλιο πόλεμο».

Αναφέρονται πλέον συγκεκριμένα οι πηγές αυτές στην αμφίσημη διατύπωση, που περιελήφθη στην απόφαση, που έλαβε ο Αραβικός Σύνδεσμος τον προηγούμενο μήνα: «να παράσχει όλων των ειδών πολιτική και υλική υποστήριξη» στη συριακή αντιπολίτευση.

Ο Ελαράμπι τόνισε επίσης, σήμερα, ότι προσδοκά εκεχειρία σε όλη τη Συρία, «η οποία θα επιτρέψει να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους». «Ο,τι τώρα συμβαίνει στη Συρία, καταχρήσεις, δολοφονίες, λιμός σε κάποιες περιπτώσεις, συγκροτούν πολύ κακό σκηνικό. Ευελπιστούμε, όλα αυτά, να μην απολήξουν σε εμφύλιο πόλεμο».

Μετά παρέλευση ενός δεκαπενθημέρου, ο Αραβικός Σύνδεσμος διοργανώνει στο Κάιρο διάσκεψη με στόχο να σφυρηλατηθούν οι κοινοί δεσμοί, που ενώνουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Συρία. Οι τωρινές διαιρέσεις της, υπενθυμίζεται, εμποδίζουν κάποια σημαντικά αραβικά κράτη να προβούν στην τυπική αναγνώρισή της.

«Από το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ζητούμε να συνενωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Τούτο άλλωστε είναι ο στόχος, που έχει τάξει να υλοποιήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος», υπογράμμισε τέλος ο Ελαράμπι.

Ο ΟΗΕ έχει αποτιμήσει στις 7,5 χιλιάδες τα θύματα στις τάξεις των αμάχων αφότου πριν σχεδόν ένα 12μηνο, πλέον, ξέσπασε η αντικαθεστωτική εξέγερση στη Συρία.

Η κυβέρνηση στη Δαμασκό κάνει λόγο για «πιο πολλούς από δύο χιλιάδες νεκρούς» στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας στη διάρκεια αυτής της εξέγερσης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ