Οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφασίζουν για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφασίζουν για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα το απόγευμα, πρώτη μέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής θα αποφασίσει για την απόδοση στη Σερβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και στις Βρυξέλλες επικρατεί ομοφωνία ότι η Σερβία εκπλήρωσε όλα τα κριτήρια.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών- μελών θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας στο δείπνο εργασίας, στο οποίο θα εξεταστούν επίσης η κατάσταση στην ευρωζώνη και η διεύρυνση της συμφωνίας για το χώρο Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Οκτώβριο του 2011 εισηγήθηκε τη χορήγηση στη Σερβία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και μέσω των ανώτατων αξιωματούχων της, του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της αντιπροέδρου και ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον τις προηγούμενες δύο μέρες διεμήνυσε ότι εμμένει στην ίδια θέση.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία Γέλκο Κάτσιν σήμερα θα υποβάλει ψήφισμα, με το οποίο θα προτείνει την απόδοση καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, καθώς και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, την Τρίτη, ομόφωνα στήριξε τη σερβική υποψηφιότητα και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πρέπει και επίσημα να επικυρώσουν την απόφαση.

Όλα τα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας που είχε εκφράσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις πρότειναν την Τρίτη στους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας για τη Σερβία. Για το θέμα θα διεξαχθεί συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, ανακοίνωσε η δανική προεδρία της ΕΕ.

Η Ρουμανία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμευθεί εγγράφως ότι θα επιτηρήσει προσεκτικά και έως το φθινόπωρο θα συντάξει έκθεση για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Σερβία.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ