Συνάντηση εκπροσώπων ΗΠΑ - Βολιβίας με στόχο την «αναθέρμανση των σχέσεων» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συνάντηση εκπροσώπων ΗΠΑ - Βολιβίας με στόχο την «αναθέρμανση των σχέσεων»

Αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΞ, είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με στελέχη της βολιβιανής κυβέρνησης σε μία προσπάθεια για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, που επί τριετία παραμένουν χωρίς πρεσβευτές.

Οι εργασίες της «Κοινής Επιτροπής ανωτάτου επιπέδου» πρόκειται να καταρτίσει ένα «πρόγραμμα εργασίας» προς την κατεύθυνση ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως τόνισε η υπουργός Σχεδιασμού της Βολιβίας Βιβιάνα, Κάρο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας της.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Λατινική Αμερική Κέβιν Ουΐτακερ προΐσταται της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην σύνοδο εργασίας, η οποία διοργανώθηκε βάσει της συμφωνίας που επισφράγισαν τον περασμένο Νοέμβριο οι δύο χώρες, αποβλέποντας «σε μία παραγωγικότερη σχέση» μεταξύ τους.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βολιβία του σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες, θαυμαστή της πολιτικής του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, και τις ΗΠΑ είχαν φθάσει σε προβληματικό σημείο επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους, με αποκορύφωμα την αποπομπή το 2008 του αμερικανού πρεσβευτή και της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA από τη Λα Πας. Σε αντίποινα η Ουάσιγκτον απέλασε τον Βολιβιανό πρεσβευτή.

Όμως πέρα από τη ρητορική ένθεν και ένθεν, η προσέγγιση των δύο πλευρών έχει εγκαινιασθεί από δύο ετών, με τη μορφή διμερών συναντήσεων, όπως και με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Βολιβίας και της Βραζιλίας, κατά της παράνομης καλλιέργειας κόκας, που προβλέπει αμερικανική τεχνολογική και δορυφορική συνδρομή.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο και οι δικαστικές πτυχές της συνεργασίας εντάσσονταν στην ημερήσια διάταξη και της σημερινής συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, τόνισε από την πλευρά της η Κάρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ