Κρατούμενος «υψηλής αξίας» στο Γκουαντάναμο, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κρατούμενος «υψηλής αξίας» στο Γκουαντάναμο, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ένας κρατούμενος στην φυλακή στην ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο συμφώνησε με τις αμερικανικές αρχές να καταθέσει εναντίον υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή ή ακόμη και την ελευθερία του, ανέφερε χθες στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο η εφημερίδα Washington Post.

Ο Ματζίντ Χαν, 31 ετών, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου -φόνο, απόπειρα φόνου, κατασκοπεία και παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες-κι αντιμετώπιζε ισόβια κάθειρξη αν καταδικαζόταν. Ο Χαν, πακιστανός υπήκοος, είχε μεταναστεύσει στη Βαλτιμόρη όταν ήταν 16 ετών. Γίνεται 32 ετών την 28η Φεβρουαρίου και επρόκειτο να του απαγγελθούν κατηγορίες την 29η. Είναι κρατούμενος στο Γκουαντάναμο τα τελευταία σχεδόν εννιά χρόνια.

Η συμφωνία μπορεί να είναι η πρώτη με οποιονδήποτε κρατούμενο που οι αμερικανικές αρχές θεωρούν υψηλής αξίας με οποιονδήποτε έχει εγκλειστεί στο δίκτυο των μυστικών φυλακών της CIA, σύμφωνα με το δημοσίευμα στον ιστότοπο της Ποστ.

Ο Χαν φέρεται ακόμη να ενέχεται σε μια συνωμοσία για την δολοφονία του στρατηγού ε.α. Περβέζ Μουσάραφ όταν ήταν πρόεδρος του Πακιστάν.

Βάσει της συμφωνίας ενδέχεται να καταθέσει σε δίκες άλλων κρατουμένων τα επόμενα τέσσερα χρόνια και κατόπιν να επιστρέψει στο Πακιστάν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους.

Ο Χαν φέρεται να είχε συνεργαστεί με τον Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη σε τρομοκρατικές επιθέσεις και είχε υποστηρίξει σε μια ακρόαση το 2007 στο Γκουαντάναμο ότι η γνώση του για την αλ Κάιντα περιορίζεται σε ό,τι είχε πληροφορηθεί βλέποντας «παρά πολύ Fox News».

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ