Συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Β. Κορέας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Β. Κορέας

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας συμμετέχουν σήμερα στις πρώτες συνομιλίες των δύο πλευρών μετά το θάνατο του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να «διαπιστώσουν τι είναι προετοιμασμένη να κάνει η νέα ηγεσία στη Βόρεια Κορέα» και εάν θα τιμήσει τις υποσχέσεις της Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει το οπλικό πυρηνικό της πρόγραμμα βάσει της εξαμερούς συμφωνίας του 2005, δήλωσε πριν από την έναρξη της συνάντησης ο Γκλιν Ντέιβις, ο ειδικός αμερικανός επιτετραμμένος αρμόδιος για την πολιτική έναντι της χώρας αυτής.

Τον Κιμ Γιονγκ Ιλ διαδέχθηκε ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί στην Πιονγκγιάνγκ την άνοιξη.

«Είναι προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε από εκεί όπου είχαμε μείνει στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο και στη συνάντηση στη Γενεύη τον Οκτώβριο;», διερωτήθηκε ο Ντέιβις, αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχαν αξιωματούχοι των δύο χωρών από το καλοκαίρι.

Ο Ντέιβις είπε πως ελπίζει στις σημερινές συνομιλίες να επιτευχθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, μη-διάδοσης των πυρηνικών όπλων, καθώς και «ανθρωπιστικά θέματα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «σημαντικό η Βόρεια Κορέα να ξαναρχίσει τον διάλογο με τους γείτονές της, ειδικά τη Νότια Κορέα αλλά επίσης και με την Ιαπωνία».

Της βορειοκορέατικης αντιπροσωπείας ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κάι Γκουάν.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ