Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επιστροφή της Πιονγκγιάνγκ στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επιστροφή της Πιονγκγιάνγκ στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα στο Πεκίνο για την ταχεία επιστροφή της Πιονγκγιάνγκ στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τον βορειοκορεατικό πυρηνικό αφοπλισμό μετά το θάνατο του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ.

«Διακρίνω μια θετική ένδειξη καθώς λίγο μετά την έναρξη της μετάβασης στη Βόρεια Κορέα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αποφάσισε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Γκλιν Ντέιβις.

Ο Ντέιβις βρίσκεται στο Πεκίνο για τον τρίτο γύρο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας που αποσκοπούν την επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι σήμερα σε αδιέξοδο.

Οι προηγούμενες συνομιλίες διεξήχθησαν τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στη Γενεύη.

Οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις έχουν στόχο να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη χορήγηση σημαντικής βοήθειας.

Οι συνομιλίες που άρχισαν το 2003, είναι σε νεκρό σημείο από το Δεκέμβριο του 2008. Η Πιονγκγιάνγκ επισήμως αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο του 2009, ένα μήνα πριν πραγματοποιήσει μια δεύτερη πυρηνική δοκιμή μετά αυτήν του 2006.

Εκτοτε, οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούν να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα στην κορεατική χερσόνησο, αλλά ποτέ δεν υπήρξε διακοπή των διαβουλεύσεων, ενώ οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Βορειοκορεατών αφήνουν να διαφανεί μια πιθανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Μετά το θάνατο στις 17 Δεκεμβρίου του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο γιος του Κιμ Γιονγκ-Ουν, άπειρος και ούτε ακόμη 30 ετών, ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ