Η Γαλλία καλεί τη Δαμασκό να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στη Χομς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Γαλλία καλεί τη Δαμασκό να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στη Χομς

Η Γαλλία κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στη Χομς και έδωσε εντολή στον γάλλο πρεσβευτή στη Δαμασκό να ζητήσει ασφαλή πρόσβαση για παροχή ιατρικής βοήθειας στα θύματα.

«Ζητώ από τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και να σεβασθεί τις ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ. «Ζήτησα από την πρεσβεία μας στη Δαμασκό να ζητήσει από τις συριακές αρχές ασφαλή δίοδο για να φθάσει ιατρική βοήθεια στα θύματα με την στήριξη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».

«Η Γαλλία είναι σήμερα πιο αποφασισμένη από ποτέ να τερματίσει την βάρβαρη καταστολή που υφίσταται κάθε μέρα ο συριακός λαός», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θεωρεί ότι ο θάνατος των δύο δυτικών δημοσιογράφων στη Χομς, μίας Αμερικανίδας και ενός Γάλλου, «δείχνουν ότι αρκετά, αυτό το καθεστώς πρέπει να φύγει».

«Αρκετά, αυτό δείχνει ότι το καθεστώς αυτό πρέπει να φύγει, δεν υπάρχει κανείς λόγος οι Σύροι να μην μπορούν να ζήσουν και να επιλέξουν ελεύθερα την τύχη τους», είπε.

Δύο δυτικοί δημοσιογράφοι, η Αμερικανίδα Μαρί Κόλβιν, που εργαζόταν για τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, και ο γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, σκοτώθηκαν σήμερα στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πολιορκημένης πόλης Χομς, όταν βομβαρδίσθηκε το σπίτι όπου διέμεναν, σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες.

Αυτόπτης μάρτυρας με τον οποίο ήλθε σε επαφή το πρακτορείο Ρόιτερς από το Αμάν δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από ρουκέτα καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από το κτίριο που βομβαρδιζόταν.

Και οι δύο ήταν βετεράνοι δημοσιογράφοι με θητεία σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Η Μαρί Κόλβιν ήταν μία ατρόμητη ρεπόρτερ που είχε χάσει το μάτι της από θραύσματα βόμβας σε αποστολή στη Σρι Λάνκα το 2001 και έκτοτε φορούσε μαύρη καλύπτρα. Είχε τιμηθεί στη Βρετανία με το βραβείο του καλύτερου ανταποκριτή στο εξωτερικό για το 2010.

Ο Ρεμί Οσλίκ γεννήθηκε το 1983 στη Γαλλία και έκανε την πρώτη του αποστολή σε ζώνη συγκρούσεων στην Αϊτή σε ηλικία 20 ετών. Πιο πρόσφατα, κάλυψε φωτογραφικά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Συνεργαζόταν με τα περιοδικά Time και Paris Match και με την Wall Street Journal. Τιμήθηκε από το World Press το 2012 για τα ρεπορτάζ του στη Λιβύη.

Οπτικό υλικό από τη Χομς δείχνει τα σώματά τους ανάμεσα στα ερείπια.

Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές στη Χομς, τουλάχιστον δύο ακόμη ξένοι δημοσιογράφοι έχουν τραυματισθεί. Ο ένας είναι Βρετανός φωτορεπόρτερ που ονομάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Πολ Κόνροϊ και η δεύτερη Αμερικανίδα.

«Υπάρχει και μία ακόμη Αμερικανίδα δημοσιογράφος σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Χρειάζεται επείγουσα βοήθεια», είπε ο Ομαρ ακτιβιστής από τη Χομς, προσθέτοντας ότι δέκα ρουκέτες έπληξαν το κτίριο όπου βρίσκονταν οι ξένοι δημοσιογράφοι.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε δύο νεκρούς. Παραμένουν κάτω από τα ερείπια διότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός. Κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει», είπε.

Η εφημερίδα Le Figaro ανακοίνωσε ότι η δημοσιογράφος της Εντίτ Μπουβιέ περιλαμβάνεται στους τραυματισμένους σήμερα στη Χομς δημοσιογράφους. «Ελαβα δύο τηλεφωνήματα από τη Χομς που μού γνωστοποιούσαν ότι η Εντίτ Μπουβιέ έχει τραυματισθεί στα πόδια. Προσπαθούμε να οργανώσουμε την μεταφορά της», είπε ο Φιλίπ Ζελί, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της εφημερίδας.

Η Συρία αποτελεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πεδίο για τους δημοσιογράφους, καθώς οι δυνάμεις της συριακής εξέγερσης είναι κατά κύριο λόγο εγκλωβισμένες σε θύλακες.

Η πόλη Χομς, επίκεντρο της συριακής εξέγερσης, πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού και σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις 3 Φεβρουαρίου.

Ο Γάλλος ρεπόρτερ Ζιλ Ζακιέ ήταν ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή του στη Συρία. Σκοτώθηκε στη Χομς στις 11 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που είχε οργανώσει το ίδιο το καθεστώς της Δαμασκού. Την περασμένη εβδομάδα , ο δημοσιογράφος των New York Times Άντονι Σαντίντ πέθανε από κρίση άσθματος στη Χομς.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ