Ο Τζον Γκλεν γιόρτασε την 50η επέτειο από την πρώτη πτήση σε διαστημική τροχιά των ΗΠΑ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Τζον Γκλεν γιόρτασε την 50η επέτειο από την πρώτη πτήση σε διαστημική τροχιά των ΗΠΑ

Ο σμερικανός πρώην αστροναύτης Τζον Γκλεν γιόρτασε την 50η επέτειο από την πρώτη πτήση σε διαστημική τροχιά των ΗΠΑ συζητώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται πλέον από τη Ρωσία για τις διαστημικές πτήσεις τους.

Στις 09:47 της 20ης Φεβρουαρίου του 1962, ο Τζον Γκλεν, στην ενδέκατη προσπάθεια, «απογειώθηκε» από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ με έναν πύραυλο Atlas, και έκανε τρεις φορές το γύρο της Γης σε λιγότερο από πέντε ώρες.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πτήση του Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν, αυτή η επιτυχημένη αποστολή αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην κατάκτηση του διαστήματος και έκανε από τη μια μέρα στην άλλη εθνικό ήρωα τον Τζον Γκλεν.

Πενήντα χρόνια αργότερα, ο γεννημένος στο Οχάιο (βόρεια) Γκλεν θα γιορτάσει την επέτειο αυτής της ιστορικής πτήσης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο Κολόμπους, και θα συνομιλήσει ζωντανά με το πλήρωμα του ISS , μαζί με τον επικεφαλής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.

«Έχω την εντύπωση ότι έγινε πριν από μία εβδομάδα, ίσως γιατί το θυμόμουνα συχνά τα τελευταία 50 χρόνια, και επειδή αυτό μοιάζει ακόμη πολύ πρόσφατο» στο μυαλό μου, δήλωσε ο 90χρονος Γκλεν.

«Ήταν τόσο εντυπωσιακό την εποχή εκείνη που είναι αποτυπωμένο ανεξίτηλα στη μνήμη μου και θυμάμαι πολύ καθαρά εκείνες τις ημέρες», δήλωσε σήμερα στο δίκτυο CNN.

Όμως ο παλιός αστροναύτης δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι Αμερικανοί αστροναύτες εξαρτώνται πλέον από τα ρωσικά διαστημόπλοια Σογιούζ για να μεταβούν στον ISS, μετά τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων τον Ιούλιο.

Ο Γκλεν, οποίος έκανε καριέρα ως γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον, από το 1974 έως το 1999, κατηγορεί τώρα τη διοίκηση του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους ότι θυσίασε τις διαστημικές φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών με την περικοπή της χρηματοδότησης της NASA.

«Θεωρώ ότι είναι κρίμα. Ελπίζω ότι οι προσπάθειες για την αναδημιουργία του δικού μας συστήματος μεταφορών (στο διάστημα) θα πετύχουν», είπε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ