Από την πρόοδο της Σερβίας θα εξαρτηθεί εάν θα καταστεί χώρα «υπό καθεστώς ένταξης στην ΕΕ» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Από την πρόοδο της Σερβίας θα εξαρτηθεί εάν θα καταστεί χώρα «υπό καθεστώς ένταξης στην ΕΕ»

Την ελπίδα ότι την 1η Μαρτίου θα αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, εξέφρασε ο Δανός υπουργός, αρμόδιος για υποθέσεις ΕΕ, Νικολάι Βάμεν, ο οποίος επισκέπτεται το Βελιγράδι.

Η απόφαση θα βασιστεί στα όσα έχει επιτύχει η Σερβία και όχι «σε επιστολές», τόνισε ο Νικολάι Βάμεν, κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Πρίστινα απέστειλε επιστολή στα κράτη- μέλη της ΕΕ, με την οποία ζητά να μην αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία.

Ο Δανός υπουργός, αρμόδιος για υποθέσεις ΕΕ, σημείωσε ότι η απόφαση θα στηριχθεί αποκλειστικά σε αξιολόγηση και σε δεδομένα και όχι σε κάποιες επιστολές.

«Θα εξετάσουμε τι έχει επιτευχθεί και με βάση αυτό θα λάβουμε απόφαση» υπογράμμισε ο Νίκολαι Βάμεν, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.

Οι επόμενες μέρες θα είναι σημαντικές στις Βρυξέλλες, τόσο λόγω του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας, όσο και λόγω των συνομιλιών για το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, ανέφερε.

«Πολύ πρόοδος έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη δεν ολοκληρώσαμε το έργο. Γι αυτό είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να κάνουν τα πάντα, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός με εποικοδομητικό τρόπο τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε.

Ως προεδρεύοντες στην ΕΕ διαμηνύουμε στην κυβέρνηση της Σερβίας, αλλά και στις αρχές της Πρίστινας ότι τώρα είναι καιρός να ληφθούν τα κατάλληλα βήματα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη δεν γνωρίζουμε την έκβαση. Ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρόοδος και θα καταστεί δυνατή η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, είπε ο Νίκολαι Βάμεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι η χώρα του αυτή τη στιγμή είναι εγγύτερα σε θετική απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για το καθεστώς υποψήφιας χώρας, απ' ό,τι ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν πρέπει να προδικάζουμε την απόφαση, επειδή και αυτή τη στιγμή αποτιμάται η πρόοδος, σημείωσε ο κ. Γέρεμιτς. Όσον αφορά τους όρους που έχει θέσει το Συμβούλιο της ΕΕ, η πρόοδος στο διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας θα είναι καθοριστικό στοιχείο στη λήψη απόφασης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ο κ. Γέρεμιτς.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη προόδου στις συνομιλίες. Η βάση του Βελιγραδίου για τις διαπραγματεύσεις δεν έχει αλλάξει από το Δεκέμβριο και δεν θα αλλάξει έως το Μάρτιο και αργότερα. Ελπίζω να υπάρξει πολιτική βούληση και επιθυμία απ΄ όλες τις πλευρές να γίνει αυτό το περαιτέρω βήμα, επειδή η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προοπτικής για τη Σερβία και όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον όλων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ