Υεμένη: Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο νότο ενόψει των εκλογών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Υεμένη: Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο νότο ενόψει των εκλογών

Οι αρχές της Υεμένης αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου αυτονομιστές καλούν να υπάρξει αποχή από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές με τη συμμετοχή μόνο ενός υποψήφιου, μετέδωσαν ΜΜΕ στη χώρα χθες.

Μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, με την υποστήριξη δεκάδων θωρακισμένων οχημάτων, αναπτύχθηκε στην επαρχία Άντεν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι εκλογές που διεξάγονται αύριο αποτελούν μέρος της συμφωνίας που συνήφθη το Νοέμβριο ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και την αντιπολίτευση, με την υποστήριξη του ΟΗΕ και των μοναρχιών του Κόλπου, για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο αντιπρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι είναι ο μόνος υποψήφιος. Ήταν ο αντιπρόεδρος του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, που αναγκάζεται να αποχωρήσει μετά από διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια βίας ολόκληρο το 2011.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις εναντίον εκλογικών κέντρων στην Άντεν την Παρασκευή και το Σάββατο. Επίσης το Σάββατο, άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο και αντάλλαξαν πυρά με αυτούς που το φρουρούσαν στη νότια επαρχία Λαχζ. Υπήρξε επίσης μια επίθεση εναντίον ενός οχήματος που μετέφερε κάλπες το Σάββατο.

Το Κίνημα του Νότου, το οποίο πολεμά για την απόσχιση της περιοχής από την Υεμένη, χαρακτηρίζει «φάρσα» την εκλογική διαδικασία και κάλεσε να υπάρξουν συλλογικές ενέργειες πολιτικής ανυπακοής αύριο.

Ο Σάλεχ είναι ο τέταρτος άραβας ηγέτης που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εξουσία--προηγήθηκαν οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, που ανάγκασαν τους προέδρους Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι και Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθούν, κι ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, που οδήγησε στο θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Χάντι, 66 ετών, ασκεί χρέη προέδρου από το Νοέμβριο.

Η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος καθώς η οικονομική κρίση που έχει φέρει την Υεμένη στα πρόθυρα λιμού, η δράση μιας οργάνωσης συνδεδεμένης με την αλ Κάιντα, μια εξέγερση στο βορρά και το αποσχιστικό κίνημα στο νότο ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις.

Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπρέναν, σε επίσκεψή του στη χώρα χθες, εξήρε τις προσπάθειες του Χάντι εναντίον της αλ Κάιντα κι είπε πως η Ουάσινγκτον ελπίζει η χώρα να αποτελέσει υπόδειγμα ειρηνικής πολιτικής μεταμόρφωσης στην Μέση Ανατολή.

Ο Χάντι, που κατάγεται από την επαρχία Αμπιάν του νότου, υποστήριξε το Σάλεχ στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου βορρά-νότου το 1994. Όπως και πολλοί άλλοι στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, ανέβηκε στην ιεραρχία μέσω του στρατού. Είχε σταλεί στη Βρετανία το 1966 για να σπουδάσει στρατιωτική τακτική, όταν το Άντεν ήταν ακόμα βρετανική αποικία, και αργότερα διορίστηκε υπουργός Άμυνας.

Αναλυτές στην Υεμένη θεωρούν ότι ο Χάντι θα είναι ένας προσωρινός ηγέτης --ενώ αντιπολιτευόμενοι καταγγέλλουν ότι οι εκλογές είναι απλώς μια μεθόδευση για να διατηρηθεί το status quo-- και χαρακτηρίζουν μεταβατική αλλά κρίσιμη τη φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ