Τέσσερα χρόνια από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τέσσερα χρόνια από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Πριν από τέσσερα χρόνια ανακηρύχτηκε, μονομερώς, η ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίστηκε από 87 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, η βουλή του Κοσόβου ανακήρυξε την ανεξαρτησία στη βάση του σχεδίου Αχτισάαρι, που προέβλεπε μια χαλαρή επιτήρηση από τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ημέρα, το σερβικό κοινοβούλιο ακύρωσε την απόφαση ανεξαρτησίας του Κοσόβου, υποστηρίζοντας της εφαρμογή της διακήρυξης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1999, με την οποία η περιοχή ορίζεται ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Στις 22 Ιουλίου του 2010, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απαντώντας σε προσφυγή της Σερβίας, εξέδωσε γνωμοδοτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία «η μονομερής πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Δύο μήνες αργότερα, η σερβική κυβέρνηση, προσπαθώντας να επαναφέρει το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταθέτει νέα διακήρυξη στον ΟΗΕ για την έναρξη διάλογου με την Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διακήρυξη υπερψηφίστηκε, αφού προηγουμένως η Σερβία δέχθηκε να μην αναφέρεται στο τελικό κείμενο ότι αντικείμενο του διαλόγου θα αποτελεί και το καθεστώς του Κοσόβου.

Έτσι κάθε, πλευρά ερμήνευσε τη διακήρυξη όπως την εξυπηρετούσε. Η σερβική ηγεσία την παρουσίασε, στο εσωτερικό, ως επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, οι Αλβανοί του Κοσόβου ως διάλογο μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών και η ΕΕ αρκέστηκε στο ρόλο του συντονιστή, υποστηρίζοντας ωστόσο έμμεσα τις θέσεις των Αλβανών, αφού στην ατζέντα εντάχθηκαν μόνο τεχνικά ζητήματα και όχι το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου.

Ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν οχτώ γύροι, στους οποίους επετεύχθη συμφωνία για ζητήματα που αφορούν την ελευθερία κίνησης των πολιτών, την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, τις τελωνειακές σφραγίδες και διατυπώσεις, τα μητρώα των δήμων, το κτηματολόγιο και την αναγνώριση των πτυχίων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Νέος γύρος θα ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης την εκπροσώπηση του Κοσόβου στους περιφερειακούς οργανισμούς, ζήτημα που θεωρείται και το δυσκολότερο μέχρι στιγμής.

Το Κόσοβο αρχίζει να διανύει το πέμπτο έτος ζωής του, όχι και με τόσο καλούς οιωνούς. Στο βόρειο Κόσοβο, οι Σέρβοι απορρίπτουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, γεγονός που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του προχθεσινού δημοψηφίσματος, με το 99,74% των Σέρβων να δηλώνει πως δεν αποδέχεται την κυριαρχία της Πρίστινας στο βορρά.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομία του Κοσόβου, εξαιτίας της μείωσης των προγραμμάτων επιδότησης από το εξωτερικό και της έλλειψης ξένων επενδύσεων, βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η ανεργία που ξεπερνά το 40%, σε συνδυασμό με τη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού, την παραοικονομία και την εγκληματικότητα αποτελούν προβλήματα που απειλούν την σταθερότητα και την κοινωνική ηρεμία στο Κόσοβο.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ξέσπασε και σκάνδαλο με το διαφημιστικό σποτ που έπρεπε να μεταδοθεί χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και με το οποίο η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι καλεί τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο Κόσοβο.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, σε κάποιο σημείο απεικονίζεται η τεράστια επιγραφή που τοποθετήθηκε το 2008 στο κέντρο της Πρίστινας για να αποδώσει την γέννηση του νεοσύστατου κράτους με την αγγλική λέξη «NEWBORN». Στο βίντεο, ωστόσο, αντί γι' αυτή τη λέξη φαίνεται να γράφει «NEWPORN».

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ κάποιοι στην Πρίστινα έσπευσαν να του αποδώσουν και σημειολογική ερμηνεία. Το υπουργείο Οικονομικών του Κοσόβου ανακοίνωσε πως το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν καμμένες δύο λάμπες στο γράμμα «Β» όταν έγινε η λήψη, αλλά το βίντεο διορθώθηκε έγκαιρα, προτού ακόμη προβληθεί.

Σε ολόκληρο το Κόσοβο, η επέτειος των τεσσάρων ετών από την ανεξαρτησία θα γιορταστεί με διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση, αλλά και τοπικοί φορείς. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού της ανεξαρτησίας θα πραγματοποιηθεί στην Πρίστινα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ