Τους στόχους της για το 2012 παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Τους στόχους της για το 2012 παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ, για το 2012, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Λεωνίδας Κανέλλος, κάνοντας παράλληλα ένα μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της ΕΕΤΤ τη χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο, τέσσερις είναι οι κύριο πυλώνες για το 2012, το οποίο χαρακτήρισε έτος-σταθμό για την τηλεπικοινωνιακή και ταχυδρομική αγορά. Πρόκειται:

- Για ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού σε ευρυζωνικά δίκτυα, σταθερά και κινητά, αποτελεσματική εποπτεία ραδιοφάσματος, απλοποίηση αδειοδότησης κεραιών και υποστήριξη της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

- Προστασία καταναλωτή και έλεγχος ποιότητας τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

- Αναπτυξιακή διαχείριση και αξιοποίηση σπάνιων εθνικών πόρων, αριθμών, συχνοτήτων, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

- Βελτιστοποίηση εσωτερικών λειτουργιών της ΕΕΤΤ για την αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω εκπαίδευσης προσωπικού και εισαγωγής διαδικασιών ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, ψηφιακών υπογραφών κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Κανέλλος τόνισε ότι η ΕΕΤΤ έχει προετοιμαστεί για την πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς από τον Ιανουάριο του 2013 και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής για το 2012 αναδεικνύεται, επίσης, το νέο καθεστώς αδειοδότησης κεραιών, το οποίο θα είναι πολύ απλοποιημένο γεγονός που θα βάλει τάξη στην αταξία που επικρατεί σήμερα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πολλές από τις οποίες είναι παράνομες, καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες οι διαδικασίες έκδοσης αδειών.

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα των δράσεων της ΕΕΤΤ για το 2011, ο κ. Κανέλλος ξεχώρισε τις δύο μεγάλες επιτυχίες, όπως τις χαρακτήρισε, που αφορούν την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση φάσματος συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στις ζώνες των 900 και 1800 MHz. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, από τη διαδικασία αυτή ωφελήθηκαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες και τεχνολογίες 4G, LTE, οι καταναλωτές που θα έχουν προσβάσεις σε τέτοιες υπηρεσίες και το ελληνικό Δημόσιο, στα ταμεία του οποίου εισέρρευσαν 380,5 εκατ. ευρώ, ήτοι 110,5 εκατ. περισσότερα από τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις του.

Η δεύτερη επιτυχία, σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο, είναι η ανάληψη από την ΕΕΤΤ της προεδρίας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών (BEREC) για το έτος 2013.

Στα επιτεύγματα της ΕΕΤΤ την περασμένη χρονιά ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής πρόσθεσε:

- Την προώθηση της ευρυζωνικότητας, η οποία υπερέβη το 21,2%.

- Την έγκριση των τιμών χονδρικής του ΟΤΕ για το δίκτυο VDSL που θα επιτρέψουν στην αγορά να προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο και νέες καινοτόμες υπηρεσίες.

- Τη μείωση κατά 44% στην τιμή διεκπεραίωσης των αιτήσεων φορητότητας αριθμών.

- Την ίδρυση και στελέχωση περιφερειακών γραφείων της ΕΕΤΤ σε Πάτρα και Ηράκλειο για την καλύτερη εποπτεία του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.

- Τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για την πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ