Η Άγκυρα θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να ξεκινήσει εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Άγκυρα θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να ξεκινήσει εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Η Τουρκία θα καταθέσει αίτημα στον ΟΗΕ ώστε να ξεκινήσει μία εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών στη Χομς, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Έδωσα σήμερα εντολές για την κατάθεση ενός αιτήματος στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη με θέμα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο Νταβούτογλου σε τούρκους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

«Εμείς, η Τουρκία, ξεκινάμε μία πρωτοβουλία στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη για να ξεκινήσει η εισρροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία», πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στο «ανθρωπιστικό δράμα» που εκτυλίσσεται κυρίως στη Χομς και τη Ζαμπάντανι, τις οποίες βομβαρδίζει ο συριακός στρατός.

Ο Νταβούτογλου, που αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σημείωσε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα της καταστολής στη Συρία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να ψηφίσει μία απόφαση για την επίλυση της κρίσης, καθώς η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο.

«Θα συνεχίσουμε με αυξανόμενο ρυθμό τις πρωτοβυολίες μας τόσο για να φέρουμε το συριακό ζήτημα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης (...) όσο και για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους σύρους αδελφούς μας στο πλαίσιο της Ύπατης Αρμοστείας», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Στο μεταξύ το συριακό καθεστώς ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στο Χαλέπι, όπου χθες σημειώθηκε μία διπλή βομβιστική επίθεση απο την οποία έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 235, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στις συνοικίες στο Χαλέπι όπου υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση (των αντικυβερνητικών διαδηλωτών) παρατηρείται ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εξάλλου 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε δύο συνοικίες της Χομς και στη Δαμασκό, όπως δήλωσαν ακτιβιστές.

«Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συνοικές αλ Χαλιντίγιε και Μπαμπ Αμρ (της Χομς). Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς για να αποτρέψουν τους ακτιβιστές και τους λιποτάκτες από το να φύγουν», δήλωσε ο Όμαρ Χόμσι στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Έξι ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ