Αύξηση 2% εμφάνισαν το 2011 τα επιτόκια χορηγήσεων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Αύξηση 2% εμφάνισαν το 2011 τα επιτόκια χορηγήσεων

Αυξήση που αγγίζει το 2% εμφάνισαν το 2011 τα επιτόκια χορηγήσεων, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν κατά περίπου 1,2%.

Η έλλειψη ρευστότητας και οι πιέσεις που δέχθηκαν καθόλη τη διάρκεια του έτους τα πιστωτικά ιδρύματα, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, επηρέασαν αρνητικά το κόστος του χρήματος στη χώρα.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τόσο τα επιτόκια καταθέσεων όσο και αυτά των χορηγήσεων κινήθηκαν ανοδικά στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα επιτόκια χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο 4,88% από 3,68% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Κατά συνέπεια στη διάρκεια του έτους το επιτόκιο για καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος (το οποίο προσεγγιστικά ταυτίζεται με τα επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου) κατέγραψε αύξηση κατά 1,2%.

Το μέσο επιτόκιο για όλες τις κατηγορίες των καταθέσεων διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο 2,81% από 2,6% που ήταν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Στην ίδια κατηγορία χορηγήσεων για ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρω, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο τέλος του 2011 στο 6,64% από 4,95% που ήταν στις αρχές του χρόνου.

Το επιτόκιο για τα επιχειρηματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, διαμορφώθηκε στο 7,90% από 6,79% που ήταν στο τέλος του 2010.

Στην καταναλωτική πίστη το κόστος του χρήματος κατά μέσον όρο αυξήθηκε στη διάρκεια του 2011 κατά 0,82%, καθώς κυμαινόταν στο 15,22% τον περασμένο Δεκέμβριο, από 14,40% που ήταν στην αρχή του έτους. Τελος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 4,18% από 3,65% αντιστοίχως.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ