Διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από τη Βουλγαρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από τη Βουλγαρία

Στη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησε χθες, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα η Βουλγαρία, καθώς η χώρα δεν μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση που προκλήθηκε από το ψύχος των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας επισημαίνεται πως εξαιτίας της κακοκαιρίας και του ψύχους «οι εξαγωγές ρεύματος από τη χώρα θα διακοπούν από τη 01.00 π.μ., την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου».

Η απόφαση- σύμφωνα με όσα σημειώνονται στην ίδια ανακοίνωση- «είναι απαραίτητη λόγω της έλλειψης περίπου 400 MW/ανά ώρα στην εγχώρια αγορά».

Το υπουργείο αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα αποθέματα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, έπειτα από τη νέα πτώση της θερμοκρασίας, η οποία, κυρίως στα βορειοδυτικά έφτασε και στους -28 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, το 55% των ποσοτήτων των υδάτινων πόρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αξιοποιήθηκε μέχρι και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά σχετίζεται, επίσης, με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στον θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής AES στο Γκουλούμποβο.

«Οι εξαγωγές θα επαναληφθούν όταν θα αποκατασταθούν τα αναγκαία αποθέματα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την τροφοδοσία στη Βουλγαρία», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, διαβεβαίωσε, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας, ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ηλεκτροδότησης στη χώρα.

Η Βουλγαρία εξάγει, κατά μέσο όρο, 1.000 MW/ώρα κυρίως προς τη Σερβία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

(ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ