Ο Αλέν Ζιπέ καταδικάζει την «καθημερινή σφαγή» στη Συρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Αλέν Ζιπέ καταδικάζει την «καθημερινή σφαγή» στη Συρία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ καταδίκασε την «καθημερινή σφαγή» στη Συρία, όπου χθες Πέμπτη σκοτώθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι.

«Θα δώσω μάχη με όλη μου την δύναμη εναντίον αυτού του σκανδάλου, εναντίον αυτής της καθημερινής σφαγής» στη Συρία, δήλωσε ο Ζιπέ μιλώντας σχετικά με τη γαλλική εξωτερική πολιτική σε ένα ακροατήριο περίπου 500 ανθρώπων στη Χάβρη, στη βορειοδυτική Γαλλία.

«Είναι αλήθεια ότι πήγα στο Συμβούλιο Ασφαλείας [του ΟΗΕ] και προσπάθησα να υπάρξουν εξελίξεις για αυτό το θέμα. Δεν καταλήξαμε εκεί», είπε ο Ζιπέ, αναφερόμενος στο βέτο το οποίο άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα σε ένα σχέδιο απόφασης το οποίο υποστήριζαν Δυτικά και Αραβικά κράτη.

«Αλλά δεν τα παρατάμε. Υπάρχει μια νέα γαλλική ιδέα η οποία θα επιτρέψει, το ελπίζω, να υπάρξει πρόοδος στην κατάσταση, δηλαδή μια σύνοδος των φίλων του συριακού λαού για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία και στον [πρόεδρο της Συρίας] Μπασάρ αλ Άσαντ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Χθες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το «φριχτό λουτρό αίματος» που εξελίσσεται στη Συρία, μιλώντας μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Συρία, στην πλειοψηφία του άμαχοι στη Χομς, πόλη που αποτελεί εστία της αντικυβερνητικής εξέγερσης και εναντίον της οποίας επιτίθεται οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο ΟΗΕ προέβλεψε στο μεταξύ «επιδείνωση» της σύγκρουσης απούσης μιας συναίνεσης της διεθνούς κοινότητας.

Την Τετάρτη, ο Αλέν Ζιπέ είχε υποστηρίξει ότι δεν πιστεύει «διόλου τις δεσμεύσεις» περί τερματισμού της βίας που έκανε το συριακό καθεστώς στην διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όταν κάποιος σφαγιάζει 6.000 συμπολίτες του. . . δεν έχει πια νομιμότητα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αναφερόμενος στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ