Σαρκοζί: Θα ήταν σκάνδαλο να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο Φεσενχάιμ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σαρκοζί: Θα ήταν σκάνδαλο να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο Φεσενχάιμ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είπε χθες στους εργαζόμενους στο παλαιότερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, στα σύνορα με τη Γερμανία, ότι το να κλείσει, όπως ζητούν οργανώσεις που εναντιώνονται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, θα αποτελούσε ένα «κολοσσιαίο λάθος».

Ο αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει το εργοστάσιο στο Φεσενχάιμ εάν εκλεγεί.

Ο Σαρκοζί -φλογερός υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας- είπε ότι δεν «υφίσταται το ζήτημα» να κλείσει το εργοστάσιο.

«Το να θέλει κάποιος να κλείσει το Φεσενχάιμ είναι σκάνδαλο διότι θυσιάζει τις δουλειές σας για πολιτικά οφέλη», είπε ο Σαρκοζί, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος αλλά μοιάζει ήδη να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, μιλώντας στο προσωπικό του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο Φεσενχάιμ βρίσκεται 4 χλμ. από τα σύνορα με τη Γερμανία στην Αλσατία, στην όχθη ενός καναλιού πλάι στο Ρήνο.

Γερμανοί και Γάλλοι πολέμιοι της πολεμικής ενέργειας λένε ότι οι δύο αντιδραστήρες του, ισχύος 900 μεγαβάτ, είναι σαθροί και ευάλωτοι σε πλημμύρες και σεισμούς. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε μια περιοχή μέτριας σεισμικότητας.

Η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της χώρας (ASN) ενέκρινε τη λειτουργία του εργοστασίου για άλλα 10 χρόνια υπό τον όρο το δάπεδο από τσιμέντο στον αντιδραστήρα αρ. 1 να ενισχυθεί.

Και τα 58 πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας πέρασαν τους ελέγχους αντοχής που έγιναν μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι τον Μάρτιο του 2011. Ωστόσο το ASN απαίτησε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων συμβάντων «το συντομότερο δυνατόν».

Η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει όλα τα εναπομείναντα πυρηνικά της εργοστάσια, όμως η Γαλλία παραμένει προσδεδεμένη στην πυρηνική ενέργεια.

Ο Ολάντ, το κόμμα του οποίου έχει συνάψει μια εκλογική συμμαχία με τους Πράσινους, διακηρύσσει ότι θα μειώσει, εάν εκλεγεί πρόεδρος, το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της Γαλλίας από το 75% σήμερα στο 50%.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ