Οι ΗΠΑ «χαλαρώνουν» σε ότι αφορά την εμπλοκή γυναικών σε μάχες - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι ΗΠΑ «χαλαρώνουν» σε ότι αφορά την εμπλοκή γυναικών σε μάχες

Το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να χαλαρώσει τους κανονισμούς που απαγορεύουν την εμπλοκή σε μάχες των γυναικών που υπηρετούν στο στρατό, αναγνωρίζοντας το ρόλο τους στις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό χθες από αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου 'Αμυνας.

«Είναι μια αλλαγή, ανοίγουμε θέσεις», δήλωσε πηγή του Πενταγώνου, η οποία δεν κατονομάζεται.

«Οι νέοι κανονισμοί θα παρουσιαστούν επισήμως σήμερα στο Κογκρέσο», πρόσθεσε.

Παρόλο που οι γυναίκες μπορούν να πηγαίνουν στα πεδία των μαχών ως πιλότοι ελικοπτέρων, γιατροί, νοσοκόμες ή οδηγοί φορτηγών ανεφοδιασμού, ωστόσο δεν επιτρέπεται σήμερα να υπηρετήσουν σε μονάδες πεζικού που εμπλέκονται σε μάχες.

Επίσης δεν μπορούν να υπηρετήσουν σε μονάδες μερικών δεκάδων ανδρών, αλλά μόνο σε ταξιαρχίες.

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν ότι οι γυναίκες θα μπορούν εφεξής να υπηρετούν σε τάγματα. Περίπου 14.000 θέσεις που στο παρελθόν αποκλείονταν για τις γυναίκες, στο μέλλον θα είναι ανοιχτές γι΄αυτές.

Οι νέες θέσεις αφορούν κυρίως το στρατό ξηράς και το σώμα των πεζοναυτών καθώς οι περισσότερες θέσεις στην πολεμική αεροοπορία και το ναυτικό είναι ήδη ανοιχτές για τις γυναίκες.

Οι γυναίκες μπορούν επίσης να υπηρετούν σε αμερικανικά υποβρύχια από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Περίπου 220.000 στρατιωτίνες υπηρέτησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από το 2001. Πολλές από αυτές βρέθηκαν σε καταστάσεις μάχης είτε επρόκειτο για ενέδρες ανταρτών είτε για επιθέσεις με νάρκες και αυτοσχέδιες βόμβες. Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου, στους δυο αυτούς πολέμους σκοτώθηκαν 144 γυναίκες και περίπου 900 τραυματίσθηκαν.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ