Η ΕΕ προετοιμάζεται για μια πιθανή απομάκρυνση των υπηκόων της από τη Συρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση προετοιμάζεται, για προληπτικούς λόγους, για μια πιθανή απομάκρυνση των υπηκόων της από τη Συρία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εμπορικών πτήσεων προς και από τη χώρα αυτή, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Οι προετοιμασίες αυτές, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε πρόωρο στάδιο, πραγματοποιούνται ενώ στη Συρία η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδιαλλαξίας του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ και των ελάχιστων μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων των διεθνών διπλωματικών αποστολών.

«Βρισκόμαστε απέναντι σε έναν τοίχο και πρέπει να τον ανεβούμε», δήλωσε σήμερα ευρωπαίος διπλωμάτης, εκφράζοντας φόβους ότι η βία κατά του συριακού πληθυσμού θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο.

Η ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία έστειλε στην περιοχή, στο Λίβανο και την Ιορδανία, ομάδες εμπειρογνωμόνων για να προετοιμάσουν τη μεταφορά στις χώρες αυτές «μερικών χιλιάδων» Ευρωπαίων που ζουν στη Συρία, αλλά και υπηκόων άλλων χωρών, στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, αλλά η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτό συντονίζοντας τις προσπάθειές της στην περιοχή», δήλωσε διπλωμάτης.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Δαμασκού, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν στα τέλη του μήνα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι και μία πρόταση της Γερμανίας, η οποία προβλέπει αναστολή όλων των εμπορικών πτήσεων με τη Συρία.

«Ομως, δε συμφωνούν όλα τα μέλη της ΕΕ με την πρόταση αυτή, γιατί μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης των ξένων από τη Συρία, εάν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει ένας των ευρωπαίων διπλωματών.

Συνομιλίες για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν μεταξύ εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια συμφωνία διαφαίνεται ωστόσο όσον αφορά άλλες υπό συζήτηση κυρώσεις: πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της συριακής κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη και εμπάργκο στις εξαγωγές φωσφάτων από τη Συρία.

«Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση δέχεται το 40% των εξαγωγών φωσφάτων από τη Συρία και η απαγόρευση των εξαγωγών αυτών θα έχει σοβαρό αντίκτυπο», δήλωσε διπλωμάτης σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχουν πολλές δυσκολίες από την πλευρά των μελών της ΕΕ για το θέμα αυτό, δεδομένων των εικόνων που βλέπουμε σχετικά με την κατάσταση στην πόλη Χομς».

Αλλες υπό συζήτηση κυρώσεις αφορούν την απαγόρευση του εμπορίου χρυσού και πολύτιμων μετάλλων με τη Συρία.

Η Ευρώπη έχει ήδη επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, απαγόρευση στις εισαγωγές συριακού αργού πετρελαίου και εμπάργκο στις νέες επενδύσεις στον πετρλαϊκό τομέα της χώρας.

Οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί πλήττουν επίσης περίπου 150 άτομα και οργανισμούς που συνδέονται με το καθεστώς.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ