Γαλλία: Αποχώρησαν τα μέλη του UMP και ο πρωθυπουργός Φιγιόν από την Εθνοσυνέλευση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γαλλία: Αποχώρησαν τα μέλη του UMP και ο πρωθυπουργός Φιγιόν από την Εθνοσυνέλευση

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλλία, του UMP, αποχώρησαν από την Εθνοσυνέλευση νωρίς σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρέμβαση ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης που επιτέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν λόγω των δηλώσεων με τις οποίες υποστήριξε ότι δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί 'ίσοι'.

Ο Σερζ Λετσιμί, συνεργαζόμενος με το Σοσιαλιστικό κόμμα, εκλεγμένος στην Μαρτινίκα (Γαλλικές Αντίλλες, Καραϊβική), κατηγόρησε τον Γκεάν ότι προσπαθεί να αγρεύσει ψήφους ακροδεξιών 10 εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, αναφερόμενος στην τοποθέτηση που έκανε μιλώντας σε ένα σχολείο το Σαββατοκύριακο.

«Μας σύρετε πίσω, ημέρα την ημέρα, σε εκείνες τις Ευρωπαϊκές ιδεολογίες που γέννησαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε ο Λετσιμί εν μέσω αποδοκιμασιών των μελών της συμπολίτευσης. Πρόσθεσε: «κ. Γκεάν, το ναζιστικό καθεστώς --που ανησυχούσε τόσο για τον εξαγνισμό--, ήταν αυτό πολιτισμός;»

Η τοποθέτησή του ώθησε εξοργισμένα τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης που πρόσκεινται στο UMP να σηκωθούν από τα κόκκινα δερμάτινα καθίσματά τους και να αποχωρήσουν μαζικά, με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν επικεφαλής.

Η πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις Γκεάν προστίθεται στις κατηγορίες των Σοσιαλιστών προς το κυβερνών συντηρητικό κόμμα ότι υιοθετεί σκληρή γραμμή σε θέματα μετανάστευσης και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους.

Με την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνοντας 15-20%, οι ψήφοι των υποστηρικτών της ίσως αποβούν κρίσιμοι στον δεύτερο γύρο. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέχει περίπου 8% από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, εν όψει του πρώτου γύρου των εκλογών την 22α Απριλίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα από την BVA. Η διαφορά τους εάν αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο την 6η Μαΐου φτάνει τις 14 μονάδες υπέρ του Ολάντ, κατά την ίδια δημοσκόπηση.

Ο Λετσιμί, μέλος του Προοδευτικού Κόμματος της Μαρτινίκας, κατηγόρησε τον Γκεάν ότι απευθύνθηκε σε μια «Γαλλία του σκότους, που νοσταλγεί την εποχή εκείνη». Μέλη του UMP κραύγαζαν, χειρονομούσαν και τον αποδοκίμαζαν καθώς μιλούσε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το συμβάν ο πρωθυπουργός Φιγιόν απαίτησε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν την τοποθέτηση Λετσιμί, την οποία χαρακτήρισε «απρεπή πρόκληση».

«Υπάρχουν συγκρίσεις οι οποίες ντροπιάζουν εκείνους που τις κάνουν», ανέφερε. «Η Γαλλία είναι δημοκρατία, ένα κράτος δικαίου στο οποίο η ελευθερία της έκφρασης δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να συκοφαντείται ένας πολιτικός αντίπαλος», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, γενικός γραμματέας του UMP, κατηγόρησε την αριστερά ότι «κηλιδώνει την μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού».

Ο Ολάντ αρνήθηκε να καταδικάσει την τοποθέτηση του Λετσιμί. «Αυτό που απορρίπτω είναι οι άχρηστες πολεμικές. Θέλω να συνενώσω τους Γάλλους», είπε ο Ολάντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, κατηγορώντας τον Γκεάν ότι «άναψε τις φωτιές του διχασμού και της έριδας».

Ο Γκεάν ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Σαρκοζί επί σειρά ετών ωσότου ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών πριν από ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί υπερασπίστηκε τον Γκεάν την Δευτέρα. «Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ένας πολιτισμός, ένα καθεστώς, μία κοινωνία που δεν επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια θέση με τους άνδρες δεν έχει την ίδια αξία. Είναι λογικό», είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα France 2 και ZDF. Έκανε λόγο για «γελοία πολεμική» από πλευράς αντιπολίτευσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέκρινε με σφοδρότητα τις δηλώσεις Γκεάν, στις οποίες ο υπουργός είχε καταδικάσει ταυτόχρονα την «σχετικιστική ιδεολογία» της αριστεράς.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ