Η κατάσταση στο Κόσοβο εξετάζεται σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η κατάσταση στο Κόσοβο εξετάζεται σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση στο Κόσοβο, βάσει της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι - Μουν.

Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί και η έκθεση για το έργο της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της ειδικής ομάδας που ερευνά τους ισχυρισμούς για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Στην έκθεσή του, που αφορά την περίοδο 16 Οκτωβρίου 2011 έως 15 Ιανουαρίου 2012, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκτιμά ότι η δυνητικά ασταθής κατάσταση στο Κόσοβο επηρεάζει το διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, όπως και τις συνομιλίες για την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής.

Στην έκθεσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι υπήρξε αποκλιμάκωση των εντάσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά εκφράζει ανησυχία λόγω της ασταθούς κατάστασης και του διαρκούς κινδύνου πρόκλησης και κλιμάκωσης των σχέσεων μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων.

Προειδοποιεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι ο δρόμος προς τη βιώσιμη επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου και για την κατάσταση στο βόρειο τμήμα και σημειώνει ότι παραμένει τεταμένη, κυρίως λόγω των δράσεων που ανέλαβαν την προηγούμενη περίοδο η Πρίστινα, οι Σέρβοι του Κοσόβου και το Βελιγράδι.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους ανέβαλε την απόφαση απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία έως το Μάρτιο του 2012 και ότι ορισμένα μέλη της Ένωσης συνέδεσαν ευθέως την απόφαση με την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο.

«Τα γεγονότα του τελευταίου τριμήνου του 2011 απέδειξαν και πάλι ότι υπάρχει κίνδυνος για την ειρήνη και τη σταθερότητα όσον αφορά το πρόβλημα του Κοσόβου και ότι αντιμέτωποι με αυτόν είναι τόσο οι άνθρωποι στην περιοχή, όσο και η διεθνής κοινότητα» σημειώνεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο διάλογος στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων των κατοίκων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ενημερωθεί και για το έργο της Eulex και τις έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που έχουν ανατεθεί σε ειδική ομάδα με επικεφαλής τον Αμερικανό εισαγγελέα, Κλιντ Ουίλιαμσον.

Όπως δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο εκπρόσωπος της ειδικής ομάδας, Γιούρι Λας, «Ο Ουίλιαμσον, ο οποίος τον περασμένο χρόνο επισκέφθηκε το Βελιγράδι, την Πρίστινα και τα Τίρανα «είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος και ενθαρρυμένος» με τη στήριξη που δεσμεύθηκαν ότι θα παράσχουν οι τρεις πόλεις».

«Δεν υπάρχουν ενστάσεις προς το παρόν και δεν μπορούσε να φανταστεί θετικότερη υποδοχή» πρόσθεσε ο Γιούρι.

Χωρίς να διευκρινίσει σε ποια φάση βρίσκονται οι έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, το οποίο περιέγραψε στην έκθεσή του ο εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, ανέφερε ότι με δεδομένη την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και τη διεθνή της διάσταση, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωσή τους.

Ο εκπρόσωπος της Eulex, Νίκολας Χότον δήλωσε ότι η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο βοήθησε στη σύνταξη της έκθεσης του ΟΗΕ που σήμερα παρουσιάζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ένα μέρος της έκθεσης συντάχθηκε από την Eulex και το μέρος που αφορά τις έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων συντάχθηκε από την ειδική ομάδα που δρα αυτόνομα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ