Το Πεκίνο αντικαθιστά το ιρανικό πετρέλαιο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το Πεκίνο αντικαθιστά το ιρανικό πετρέλαιο

Η κινεζική κυβέρνηση αναζητεί πλέον όλες τις εναλλακτικές εφικτές ποσότητες πετρελαίου, για να κινήσει μιαν από τις πρώτες οικονομίες σε όλον τον πλανήτη, καθώς παρουσιάζονται φέτος αισθητά μειωμένες οι εισαγωγές του ιρανικού πετρελαίου. Κυρίως το Πεκίνο γιαυτόν τον σκοπό στρέφεται προς την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγές της κινεζικής βιομηχανίας μιλώντας σήμερα στο Ρόιτερς επιβεβαίωσαν, πράγματι, ότι σαουδαραβικό είναι στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία το πετρέλαιο, που αντικατέστησε το εισαγόμενο ιρανικό τους λίγους τελευταίους μήνες.

Όμως φορτία πετρελαίου η Κίνα εισήγαγε στο ίδιο χρονικό διάστημα από την Αυστραλία, δυτικοαφρικανικά κράτη, και τη Ρωσία.

Έως πρόσφατα, το Πεκίνο απορροφούσε -μόνο του- το 20% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου τούτο, όμως, έπαψε να ισχύει πρακτικά με την αλλαγή του ημερολογιακού έτους. Σήμερα, εισάγει το Πεκίνο σε ημερήσια βάση πρακτικά τη μισή ποσότητα ιρανικού πετρελαίου συγκριτικά με το περυσινό έτος.

Αντιστρόφως--επιπλέον--200 χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξάγονται ημερησίως προς Ανατολάς, κυριότατα στην Κίνα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη αμερικανική πηγή του πετρελαϊκού τομέα.

Τούτο το τελευταίο ισχύει ήδη από το μέσον του Οκτωβρίου, ανέφερε άλλη πηγή που γνωρίζει άριστα τα θέματα αυτά.

Το Ριάντ προσφέρει και έκτακτες παραδόσεις -της τάξης των περίπου δυόμισι εκατομμυρίων βαρελιών αργού- εάν άλλοι πελάτες του Πεκίνου για κάποιο λόγο δεν έχουν ετοιμοπαράδοτο πετρέλαιο.

Στις εισαγωγές «μαύρου χρυσού» στην αχανή κινεζική αγορά καίριο ρόλο παίζει η Unipec, ο εμπορικός «βραχίονας» των κρατικών διυλιστηρίων Sinopec Corp., εκπρόσωπος των οποίων χαρακτήρισε, μιλώντας ανώνυμα, «δελεαστικές» τις τιμές εξαγωγής του σαουδαραβικού αργού.

Ολοκληρωμένα στοιχεία, σχετικώς, υπάρχουν για τον μήνα Δεκέμβριο. Συνολικά στη διάρκεια αυτού του μηνός το Πεκίνο εισήγαγε ημερησίως 1,12 εκατομμύριο βαρέλια σαουδαραβικού αργού, λιγότερα από τον Νοέμβριο, που εισήχθησαν 1,17 εκατομμύριο βαρέλια αργού από το Ριάντ. Τον Οκτώβριο η αντίστοιχη ποσότητα ήταν 1,07 εκατομμύρια βαρέλια σαουδαραβικού αργού.

«Παιχνίδια σπέκουλας»

Πηγές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο κάνει εναλλακτικές εισαγωγές πετρελαίου αποσκοπώντας στην άσκηση μεγάλης πίεσης στην ιρανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα δικά της πετρελαϊκά τιμολόγια.

«Κάνει τώρα παιχνίδια σπέκουλας η Unipec», σχολίασε από το Πεκίνο μια πηγή αυτής της κατηγορίας. «Εφόσον κερδίσει, θα καταφέρει να προμηθευθεί σε πολύ προσιτή τιμή το ιρανικό πετρέλαιο», εξήγησε.

Πάλι σύμφωνα με αντίστοιχη πηγή που εδρεύει στο Ντουμπάι, για τον Μάρτιο προγραμματίζεται η παράδοση στο Πεκίνο μεγάλου φορτίου ρωσικού πετρελαίου, δηλαδή συνολικά 3,65 εκατομμύρια βαρέλια, για τα οποία μάλιστα η Κίνα πέτυχε «εκπτωτικό κουπόνι», για κάθε βαρέλι--πιθανώς ως 6 αμερικανικά δολάρια...

Όμως τον ερχόμενο μήνα το Πεκίνο θα παραλάβει συνολικά τέσσερα φορτία πετρελαίου από την Αυστραλία, από τα κοιτάσματα στη θάλασσα του Τιμόρ, τα οποία συνεκμεταλλεύονται οι φορείς Bayu Undan και Australian North West Shelf.

Την ίδια ώρα, ρεκόρ όλων των εποχών σημειώνουν οι εξαγωγές πετρελαίου δυτικοαφρικανικών κρατών για την κινεζική βιομηχανία.

«Πάντως όλο το πετρέλαιο που εισάγαμε από το Ιράν, περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού, την ημέρα, είναι δυσχερές να το αντικαταστήσουμε καθ' ολοκληρίαν», ανέφερε μια πηγή της κινεζικής βιομηχανίας μιλώντας ανώνυμα στο Ρόιτερς.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ