Συρία: Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ είχε μία «πολύ χρήσιμη συνάντηση» με τον Άσαντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ είχε μία «πολύ χρήσιμη συνάντηση» με τον Άσαντ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι είχε μία «πολύ χρήσιμη» συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα σταματήσει «τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται».

«Είχαμε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση. Ο Σύρος πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι έχει δεσμευθεί απολύτως στον τερματισμό της βίας απ' όπου κι αν προέρχεται», δήλωσε ο Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες για τερματισμό των βιαιοτήτων πρέπει να συνοδεύονται από ένα διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

«Σήμερα ο Σύρος πρόεδρος επιβεβαίωσε την καλή του θέληση να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο Λαβρόφ, ενώ επεσήμανε ότι ο Άσαντ σύντομα θα ανακοινώσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα της χώρας, το κείμενο του οποίου έχει οριστικοποιηθεί.

«Ο πρόεδρος Άσαντ δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με την επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο για το νέο σύνταγμα. Η δουλειά της έχει ολοκληρωθεί και πλέον αναμένεται να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για το δημοψήφισμα για αυτό το πολύ σημαντικό για τη Συρία κείμενο», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει να αναζητεί μία λύση στη συριακή κρίση η οποία θα βασίζεται στην πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση εξουσιών από τον Άσαντ στον αντιπρόεδρό του.

«Επιβεβαιώσαμε την καλή μας θέληση να συμβάλουμε στην έξοδο από την κρίση με βάση την πρωτοβουλία που προτάθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο», επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Εξάλλου ο Άσαντ διαβεβαίωσε τον Ρώσο υπουργό ότι η Συρία επιθυμεί να συνεχιστεί η αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα και να διευρυνθεί.

«Η Συρία ενημερώνει τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι επιθυμεί η αποστολή του Συνδέσμου να συνεχίσει την εργασία της και να διευρυνθεί», επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία καταγγέλλοντας την κλιμάκωση των βιαιοτήτων. Μία νέα συνάντηση του Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών είναι προγραμματισμένη για τις 11 Φεβρουαρίου για να εξετάσει την πιθανότητα να συνεχιστεί η αποστολή των παρατηρητών, σκοπός της οποίας είναι να ελέγξει την εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την κρίση.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ