Κίνα: Το Πεκίνο ευελπιστεί να επιλυθεί η διένεξη με την ΕΕ για τις αερομεταφορές - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Το Πεκίνο ευελπιστεί να επιλυθεί η διένεξη με την ΕΕ για τις αερομεταφορές

Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα πως ευελπιστεί ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ μπορεί να συμβάλουν στην επίλυση της διένεξης για τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων από τις αεροπορικές εταιρείες της ασιατικής χώρας, μία ημέρα μετά την απόφαση του Πεκίνου να αποκλείσει τους εσωτερικούς αερομεταφορείς από το σχετικό πρόγραμμα εξαγοράς εκπομπών.

Η διένεξη για το πρόγραμμα εξαγοράς ισοδύναμου εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε δασμολόγηση (100 ευρώ/τόννο αερίου) των εκπομπών σε πτήσεις από και προς την Ευρώπη, εκτός από την Κίνα έχει εξοργίσει και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, η Ευρώπη υπερβαίνει την δικαιοδοσία της υπολογίζοντας το κόστος των εκπομπών CO2 για όλη την πτήση κι όχι απλώς για τη διαδρομή μέσα στον εναέριο χώρο της.

«Ευελπιστούμε πως η ΕΕ θα ακούσει τις ανησυχίες της Κίνας και θα υιοθετήσει μία πρακτική κι εποικοδομητική στάση για να βελτιώσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με όλες τις πλευρές ώστε να επιτευχθεί μία κατάλληλη λύση που θα μπορούν να την αποδεχθούν όλα τα μέρη», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λιου Γουεϊμίν.

«Η Κίνα θα εξετάσει την πιθανότητα να λάβει τα απαραίτητα μέσα σύμφωνα με την εξέλιξη των πραγμάτων ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών και των αεροπορικών εταιρειών μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, δήλωσε πως όλες οι εσωτερικές αερογραμμές δεν θα λάβουν μέρος στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Εκπομπών (ETS) της ΕΕ, εκτός εάν τους δοθεί ανάλογη κυβερνητική έγκριση.

Η κινεζική ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα πριν την σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών και της Κίνας στο Πεκίνο, με την ΕΕ να αποβλέπει στα αστείρευτα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας για να μπορέσει να ξεπεράσει την αύξηση των ελλειμμάτων που δυναμιτίζουν την οικονομική της σταθερότητα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ